Ki lehet szállni a körhintából

Posted by
Iván Gizella
>Istenem, hányszor határoztam már el, hogy nem fogok bosszankodni. Sem azon, ha a fészbukos megmondóember volt kollégám minden posztomba és mindenki más posztjába beleköt. Mert ő tudja csak a tutit. De azon sem, ha a bunkó BMW-s az autópályán jobbról előz és befékez előttem, mert szerinte nem megyek elég gyorsan.
Nem érdekel az sem, hogy az amúgy szimpatikus idős politizáló úriember, akinek anno nagy szerepe volt abban, hogy ránk szabadított egy pártot, velük meg a kétharmadot, most megint okosakat mond.
Az sem érdekel, hogy vannak, akik azt hiszik, politikát csak pénzből lehet csinálni. Így szokták, ez a módi. Kell nekik a háttérember, aki nagy kegyesen ad erre arra pár milliócskát, s ők jól elvannak ebben a posványban. S azzal is tisztában vannak, a forintokat meg kell szolgálni, hiszen a háttérben háttéralkuk köttettek, azt illik betartani. Illik, mert akkor nincs apanázs.
Pedig nagyon tévednek.
Ki lehet szállni a körhintából.
Csak meg kellene próbálni. Lehet ugrani is, persze az kicsit veszélyesebb, de meg is lehet szépen tervezni a kilépést. Ja igen, s meg is lehet várni, hogy megálljon az a fránya hinta. Ez persze a lehető legrosszabb megoldás.
Nem érdekel az sem, hogy a média immár hallgathatatlan és nézhetetlen, tisztelet a kivételnek, mert ma már szinte mindenki szem a láncban. Volt már ilyen a történelemben.
Micsoda szégyen, hogy ma, a háború árnyékában is simul, alkalmazkodik a médiamunkás a rendszerhez, vagyis az épp aktuális uralkodói irányvonalhoz.
Ám mielőtt bárki is azt hinné, érzéketlenné akarok válni, kijelentem. Igenis érdekelnek a hétköznapok, a politika, az emberek véleménye. Nem kicsit, nagyon. De csak azoké, akik önmagukat adják, a hamis prófétákon, az álságos politikusokon csak átnézek.
S igenis, érdekelnek az autósok is, mert elkeserítő, hogy immár az utakon is tömegével jelenik meg az erőszak.
S mit tudok tenni a butaság, a kishitűség, a megalkuvás, a korrupció, az emberek félrevezetése, a gyűlölködés, a hazugságok, a kiszámíthatatlanság, a szegénység, a zsidó- és cigány ellenesség, az aljas, csúfos múlt visszatáncoltatása, a gyerekeink testi és lelki iskolai terrorja, a nyugdíjasok kizsákmányolása, az érdektelenség ellen?

Talán annyit, hogy időnként szóvá teszem.

Címkép: Halász Géza: Körhinta gif