Johannis meg az öreg

Posted by

Gergely Tamás

>Könyvtáros koromban volt nekem egy jó ismerősöm. Amikor a román és magyar könyvek osztályán teljesítettem szolgálatot a Nemzetközi Könyvtárban, mindig odajött, köszönt, és a pult fölött kezet fogtunk. Keze ősztől tavaszig hideg volt, tulajdonképpen azért jött be hozzánk: melegedni. Viszont olvasott is. Leült a kerek asztal mellé, kivette mindig ugyanazt a könyvet és fejezetenként olvasta.
Mindez Stockholmban történik, ő román állampolgár, a nyugdíjig hat éve van, itt akarja bevárni, hogy a hat év leteljen. Egy odúban húzta meg magát egy szálloda épületének a tövében, még áramot is lopott az intézménytől, úgyhogy nem fagyott meg, sőt, egy szeméttelepen talált rezsón főzött magának. Napközben az eldobott üres palackokat gyűjtötte, abból vásárolt ételt. Portyáin egy zsebrádióra akadt, és kifürkészte, hogy hol tudja azzal fogni a bukaresti román adást a középhullámon. Így vette hírét, hogy a német származású Johannis nevű politikus lett Románia elnöke. Ujjongott. Hogy egy német végre ráncba szedi a korrupt balkáni országot!
Engem nyugdíjaztak, úgyhogy a stockholmi öreg sorsa alakulásáról nem tudok. Johannis viszont még a helyén, s olvasom az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma által kiadott emberi jogi országjelentést Romániáról – hadd lám, hogyan szedte ráncba Balkánt, változtatta meg a balkáni mentalitást, szokásokat. Szomorú olvasmány. Első pont az országjelentésben a korrupció és a közpénzekkel való visszaélés. Problémák mutatkoznak az emberi jogok terén, létezik romaellenesség és antiszemitizmus. A szólásszabadság, a sajtófüggetlenség, a magyar kisebbség nyelvhasználata terén is hiányosságok léteznek. Úgy tűnik, az öreg, könyvtári ismerősöm, hiába reménykedett. Johannisszal rosszul járt. Johannisszal, a johanniszokkal rosszul jártunk – nem váltották be a hozzájuk fűzött reményünket. Sajnálom ezt a cingár reménykedőt, talán még él, lehet, már az önként vállalt exílium ideje is lejárt. Vajon megkapta-e az annyira óhajtott román nyugdíjat?
A számításaiból ítélve nálam fiatalabb pár évvel, de az arca a sűrű ráncokkal már tíz évvel ezelőtt a hetvenötöt sejttette. Megtudtam, építőtelepi munkás volt. Építette a szocializmust, majd a posztkommunista társadalmat. De nem jól sikerültek a dolgok Kelet-Európában. Egy korrupt társadalom, egy NER-birodalom vált belőle, s egy őrült orosz atombombáitól retteg fél Európa…

Címkép: Klaus Johannis. A Székely hírmondó karikatúrája