Botero 90 éves

Posted by
Lehet, hogy egy képregény erről: 2 ember és álló emberek
Botero: Házaspár

Pintér Dezső
>1932. április 19-én született a kolumbiai Medellínben. Fernando Botero kolumbiai festő, rajzoló és szobrász, a 20. század egyik legjelentősebb művésze kedden ünnepli 90. születésnapját családja körében az olaszországi Pietrasanta városában, és azt csinálja, amit jelenleg a legjobban szeret: akvarelleket fest. Botero, a nagydarab figurák művésze. A művész egyaránt törekszik a monumentalitásra és az időtlenségre, valamint arra, hogy elkalauzolja közönségét Latin-Amerika színpompás vidékeire. Összetéveszthetetlen kerekded figurái életörömöt hirdetnek.
Születésnapjának ünneplése néhány hete kezdődött Kolumbiában és külföldön, mert a Maestro, ahogy a művészvilágon belül és kívül is nevezik, munkássága teljében van, és él benne a vágy “a vágy, hogy folytassa a munkát”. “Nagyon örül a Medellínben és a világ más városaiban a neki rendezett ünnepségeknek.
Nagy megtiszteltetés számára, hogy ennyi ember szereti a világon ennyi és nagyon örül, hogy 90 éves korában ennyi elismerést kapott” – mondta Botero Zea, aki testvéreivel, Linával és Juan Carlosszal együtt ünnepli majd édesapja születésnapját. Március 11-én a Christie’s New York-i latin-amerikai művészeti aukcióján 4,3 millió dollárért kelt el az “Ember lóháton” című szobra, ami rekordárat jelent a művész egy művéért.

Címkép: Piknik a szabadban