Az oroszok támadnak, Lenin visszatért – hírek Ukrajnából

Posted by

London nem akar fogolycserét

CNN/ Amy Cassidy

Az Egyesült Királyság nem akarja segíteni Moszkvát egy olyan fogolycserével, amely az oroszbarát oligarchát és ukrán politikust, Viktor Medvedcsukot cserélné el két brit harcosra, akiket az orosz erők Ukrajnában fogtak el – közölte kedden egy kormánytag. Brandon Lewis északír miniszter nem erősítette meg a Sky Newsnak, hogy kormánya dolgozik-e azon, hogy a harcosok visszakerüljenek az Egyesült Királyságba, és azt mondta, nem kommentál ” nemzetbiztonsági kérdéseket”. A két fogságban lévő britről készült videofelvételeket az orosz televízió sugározta. Korábban a brit fegyveres erőknél harcoltak, és az ukrán hadseregben önkéntesként vettek részt az Oroszország elleni harcban. “Nem lett volna szabad ott lenniük, illegális cselekedet, hogy ott vannak” – mondta Lewis. Arra a kérdésre, hogy a britek kicserélhetők-e Medvedcsukért, akit jelenleg az ukrán erők tartanak fogva, azt mondta: “Valójában éppen azon vagyunk, hogy szankciókkal sújtjuk azokat az embereket, akik közel állnak a [Vlagyimir Putyin orosz elnök] Putyin rezsimjéhez. Nem azt fogjuk megvizsgálni, hogyan segíthetnénk Oroszországnak”.

Medvedcsuk annakidején  a Putyinhoz fűződő személyes kapcsolatait kihasználva közvetítőként szolgált Moszkva és Kijev között a donbászi konfliktus 2014-es kirobbanása után. Egy Oliver Stone filmrendezőnek adott 2019-es interjúban Putyin elismerte, hogy Medvedcsuk lányának keresztapja volt. “Nem mondanám, hogy nagyon közel állunk egymáshoz, de jól ismerjük egymást” – mondta Putyin. “Ő volt [Leonyid] Kucsma [korábbi ukrán] elnök kabinetfőnöke, és ebben a minőségében kért meg annak idején, hogy vegyek részt a lánya keresztelőjén. Az orosz ortodox hagyomány szerint egy ilyen felkérést nem lehet visszautasítani”.

Luhanszk lakói menekülnek miközben közelednek az oroszok

CNN/ Nathan Hodge in Lviv

People board a bus leaving Severodonetsk, in eastern Ukraine's Donbas region, on April 13.
Emberek szállnak fel egy buszra, amely a kelet-ukrajnai Donbász régióban lévő Szeverodonyeckből indult (Ronaldo Schemidt/AFP/Getty Images)

 

A luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője kedden a harcok eszkalálódása és Kreminna város orosz erők általi eleste közepette evakuálásra szólította fel a civileket.  Kérem, evakuáljanak azonnal! Kreminna lakói nem értek idejében ki, és most túszok – mondta Szerhij Haidai. Haidai azt mondta, hogy az evakuálásra akkor is sor kerül, ha az orosz erők elfogadják a tűzszünetet.Az evakuálási erőfeszítések Rubizhne, Szeverodonyetsk, Lysychansk, Popasna és Hirske területére fognak összpontosítani, mondta Haidai, hozzátéve, hogy az emberek önként jelentkeztek segíteni a heves orosz ágyúzás ellenére.  “A rendőrség az időseket és a kevésbé mozgékony embereket kíséri majd a buszokhoz, valamint az embereket az óvóhelyekről” – mondta. “Ezért ha meglátják a rendőrjárőröket, ne késlekedjenek, ez egy esély a menekülésre. Napról napra kevesebb lehetőség van az evakuálásra”. Az orosz erők a donbászi régióban mind Luhanszk, mind Donyeck határai felé próbálnak előrenyomulni. Oroszország fókusza az ország keleti részére helyeződött át, amióta nem sikerült területet szereznie a főváros, Kijev környékén, valamint Közép- és Észak-Ukrajna más részein. Hétfőn az orosz erők “hatalmas mennyiségű felszereléssel” bevonultak Kreminna városába, a keleti Luhanszki területre – mondta Haidai, azt állítva, hogy “megkezdődött az offenzíva”.

Kedden nincs kijelölt menekülő út

CNN/Nathan Hodge in Lviv

Damaged residential buildings in the southern port city of Mariupol, Ukraine, April 18.

Mariupol kiégett utcája (Pavel Klimov/Reuters)

Irína Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes kedden közölte, hogy az orosz erőkkel nem állapodtak meg a civilek evakuálásának útvonaláról, miközben ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a Donbász régióért folytatott nagyszabású harc megkezdődött. “Folytatódik az intenzív ágyúzás Donbászban” – nyilatkozta Verescsuk.n Az oroszok elutasították, hogy az ostromlott Mariupol városában lévő civilek számára megnyissanak egy evakuációs útvonalat, hogy a kikötővárosba, Berdjanszkba távozhassanak – mondta Verescsuk, miközben más útvonalakról folynak a tárgyalások. “Folytatjuk a nehéz tárgyalásokat a humanitárius folyosók megnyitásáról Herszon és Harkiv régiókban” – tette hozzá Verescsuk.  Mariupolban a civilek továbbra is egyre szörnyűbb helyzetben vannak, kevés esélyük van a menekülésre, mondják  tisztviselők, mivel az orosz ágyúzás és támadások folytatódnak. A hétvégén az orosz védelmi minisztérium feltételeket szabott a Mariupolban maradt ukrán katonák megadására vonatkozóan – ezt az ultimátumot a város tisztviselői elutasították.

A bucsai halálbrigádot kitüntette Putyin

CNN/Hannah Ritchie and Masha Angelova

A funeral ceremony at a cemetery in Bucha, Ukraine, on April 18.

Temetés Bucsában, április 18-án.(Photo by YASUYOSHI CHIBA/AFP via Getty Images)

Vlagyimir Putyin orosz elnök kitüntető címet adományozott a Bucsa városábanháborús bűnök elkövetésével vádolt dandárnak. Putyin hétfőn aláírt levelében gratulált az orosz 64. Különleges  Gépesített Lövészdandárnak “hősiességükhöz és bátorságukhoz”, és”Oroszország szuverenitásának védelméért”. Az alakulatnak a “Gárda dandár” címet adományozta.  A hónap elején több száz meggyilkolt civil tömegsírját fedeztek fel Bucsa és Borodjanka városokban, miután az orosz erők kivonultak a kijevi régióból.  Az ukrán védelmi minisztérium április 4-én kiadott közleményében a 64. Különleges Gépesített Lövészdandár katonáit nevezte meg háborús bűnösöknek, akik közvetlenül részt vettek a bucsai civilek ellen elkövetett atrocitásokban. A Kreml tagadta, hogy bármi köze lenne a tömeggyilkosságokhoz, ugyanakkor megismételte azokat az alaptalan állításokat, amelyek szerint a bucsai utcákon talált civil holttestekről készült képek hamisítványok.

Lenin visszatért Henicseszkbe

CNN’/Paul P. Murphy

A statue of Vladimir Lenin reinstalled in Russian-occupied Henichesk, Ukraine.

Vlagyimir Lenin szobra az oroszok által megszállt ukrajnai Henicseszkben. (A Facebookról)Az oroszok által megszállt ukrajnai Henicseszkben újra felállították Vlagyimir Lenin egykori szovjet vezető szobrát –  közel hét évvel azután, hogy az eltávolították a “kommunizmus eltörléséért indított” erőfeszítések részeként. Henicseszk városa az Azovi-tenger partján fekszik Herszon tartományban, az Oroszországhoz csatolt Krím határától északra. A kormányépület előtti eredeti Lenin-szobrot a városi tanács utasítására 2015. július 16-án távolították el – derül ki a videófelvételekből és a helyi híradásokból. E beszámolók szerint Henicseszk a régió egyik utolsó olyan városa volt, ahol Lenin szobra állt.

Címkép: Medvedcsuk bilincsben