Nyugaton a helyzet változott

Posted by
Brandl Gábor
>Erősödik a szélsőjobb. Az EU népességének nagyjából 20-25 %-a szimpatizál velük; nő az igény a rendpártiságra. Nem akarnak bevándorlókat (legfeljebb ukrán keresztényeket, de ukrán cigányokat már nem), nem akarnak integrációt, mert mindenki otthon akarja sütögetni a pecsenyét. Nem akarnak globalizációt, mert a velük szimpatizáló emberek többnyire a globalizáció vesztesei. Kedvelik Putyin rendrakását, hiszen nem tudják, milyen az élet Oroszországban.
– Ha Franciaországban Le Pen győzne, Európa jó időre elbúcsúzhatna az amúgy is csiga lassúságú integrációtól. Hosszú távon talán vége is lenne az EU-nak.
– Bizonyíték nincs rá, de gyanítható, hogy némely szélsőjobboldali pártot Putyin sikeresen környékezett meg. Olcsó eljárás, hiszen néhány millió € kenőpénzből, akár egész Európát a kedvére gyengítheti.
– Az igazi kérdés az, hogyan tudott teret nyerni a szélsőjobb? Úgy, hogy 30-40 éve folyamatosan nőnek a társadalmi különbségek a gazdagabbak és a szegényebbek között. Iskolázottságban, az egészségügyben, az életvitelben, a fogyasztásban. Emiatt egy sor ország gazdaságilag, szellemileg stagnál, vagy közelít a stagnáláshoz. Olaszország, Spanyolország, Görögország, Franciaország, (a britek).
– A globalizáció, a klímaválság veszteségei begyűrűznek az egyes országok szegény rétegeibe. Franciaországban különösen látványos, hogy a bevándorlók és gyerekeik a legszegényebbek közé tartoznak, mert nem tudják eléggé integrálni őket. Pedig szükség lenne a munkájukra. Olaszországban az észak-dél ellentét a súlyos.
– Magyarországon is hasonló volt a helyzet, amikor Orbán átvette a hatalmat, és az EU pénzeinek segítségével, a jövedelmi, iskolázottsági ollók kinyitásával, lassú fejlődést tudott elérni. Egy fél-periferikus helyzetben is van élet.
– Más lenne a helyzet Franciaországban, mert az központi ország, atomhatalom. Átmenetileg stabilizálódna a helyzet gazdaságilag, mert a szegények bőkezű szociális ellátása, az iskolák, az egészségügy támogatása lecsökkenne, és bár a szegények jövedelmei csökkennének, de könnyebben lehetne olcsóbb munkához jutni. Az arabokat, feketéket integráció helyett repressziók érnék. Hosszú távon viszont az emberi tőkét, ami a legfontosabb, erodálná ez az új kurzus. Csökkenne Franciaország szellemi ereje, így Európáé is. (Ellentétben Kínával, Indiával, ahol hatalmas erővel folyik az emberi tőke építése. Könnyű nekik, mert a 70-es években szinte nulláról indítottak).
– A szélsőjobb előretörését az EU-ban csak azzal lehet megállítani, hogy a szegényebbeket be kell emelni a szellemi tőke termelésébe. Nem segélyeket kellene osztani, hanem iskolákba vinni, tanulási egyenlőséget biztosítani az utolsó arab, cigány, fekete gyerekeknek is, akár úgy is, hogy a szegény családokat nyomás alá helyezik, változtassák meg értékrendjüket. (Ehhez rengeteg segítség, pénz kell). Mert a legszegényebb családok többségében a tanulás, a tudás csak tizedrangú kérdés.
– A szociális programok sok pénz emésztenek fel, ezért a gazdagoktól (adóztatással), vissza kell szerezni luxuspénzük egy részét. Csökkenteni kell az anyagi egyenlőtlenségeket is, másképp nem megy.

Címkép: Delacroix