Független sajtó van-e még Magyarországon?

Posted by
Zöldi László

>A papír alapú sajtó csak a leghagyományosabb része a nyilvánosság eszközrendszerének. A médiához tartozik még a rádió, a tévé és a világháló is. Vannak azonban, akik független sajtón azt értik, amit legpontosabban egy chrisred álnevű kommentelő fogalmazott meg: „A független sajtó az államhatalmon kívüli médiát jelenti.” (Blog.hu, 2019. június 12.) Vagyis nem függetlenek az ellenzékinek nevezett orgánumok, amelyek állami-kormányzati hirdetéseket közölnek.

Ezért vitatkozom Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselővel, aki egy interjúban kifejtette: „Van egy viszonylag szűk független média, és nincs ellenzéki média.” (444.hu, 2022. április 7.) Szerintem van, a választási kampányban is volt ellenzéki média, mely az említett ok miatt aligha nevezhető függetlennek. Ennek oka, hogy a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhattak, mint a kormányoldalon lévők. Ezzel magyarázható, hogy erőforrásaikat a saját sajtójukra (nyilvánosságukra) fordították. A Demokratikus Koalíció például a Nyugati Fényre, az MSZP a HírKlikkre, az LMP az Azonnalira, a Jobbik az Alfahírre.

Az ellenzéki költségvetésből nem jutott pénz ama médiumokra, amelyeket az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a félreérthető mondatokkal kampányoló Márki-Zay Péter így intézett el: „Ezeket azok a megmondó-emberek fújják fel, akik kifelé az ellenzékiség látszatát mutatják, de valójában a Fidesz keze alá dolgoznak.” (Szeretlek

magyarország.hu, 2022.01.23.) Lényegében ugyanezt fogalmazta meg egy bécsi „félreértés” után Kunhalmi Ágnes szocialista politikus is. Szavai a bejegyzésem utáni dokumentációban olvashatóak.

Nem lepett meg, hogy az ellenzéki döntéshozók az amúgy is szűkös forrásokból nem adtak a „viszonylag szűk független médiának”. Elvégre a kormánypárti és az ellenzéki nyilvánosság közé szorult független sajtó úgy rokonszenvezett Orbán Viktor ellenfeleivel, hogy nem tett lakatot a szájára, ha valami butaságot, mutyiságot vagy turpisságot vett észre az ellenzéki politikusok megnyilvánulásaiban. Az a benyomásom, hogy a választás nem rajta ment el, bár az se lepne meg, ha az értékelők őt is felelősségre vonnák a vereségért. Holott a filléres gondokkal küszködő független sajtó csak a dolgát tette.

Nem vonta kétségbe a politikusok döntési jogát, indoklásra kényszerítette azonban a hatalmon lévőket. S persze azokat is, akik őfelsége ellenzékeként jó pénzért érzik rosszul magukat az Orbán-rendszerben.

 

Tíz mondat a független sajtóról

 

Az úgynevezett független sajtó csak tőlünk független, az ellenzéktől nem. (Gyuricza László, az MSZMP Veszprém megyei első titkára, Napló, 1989. szeptember 30.)

A független sajtót úgy képzelem el, hogy a lap független, de az újságíró rokonszenvezhet bizonyos pártokkal. (Balogh Ödön veszprémi újságíró, Napló, 1990. április 24.)

A csak közönségfüggő sajtó ténylegesen független. (Haraszti Miklós SZDSZ-politikus, Napló, 1991. december 28.)

A független sajtó hatalma a szó, a szöveg hatalma. (Heller Ágnes filozófus, Magyar Hírlap, 2001. szeptember 1.)

Nyilván mértéktartó, független sajtónak kellene uralnia a nyilvánosságot, melynek politikai korlátozottságai nincsenek, szakmai normái erősek. (Révész Sándor újságíró, Népszabadság, 2013. február 21.)

Vidéken szinte már elérhetetlen a független sajtó. (György Zsombor újságíró, Magyar Hang, 2019. július 5.)

A független sajtó lehetőségei egyre szűkülnek. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Facebook.com, 2021. június 9.)

2010-ben azért is veszített az akkori koalíció, mert magára hagyta a független sajtót. (Dési János újságíró, Klubrádió, 2021. szeptember 13.)

Ha a Fidesz vagy a fideszes sajtó szándékosan félreértelmezi a szavaimat, azon már nem lepődöm meg. De azon igen, hogy a független sajtó is. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2022. március 22.)

Sokan szokták piszkálni a független sajtót, de hát az a dolguk, hogy leírják, hogy mi történik, kérdezzenek, kritizáljanak, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állnak. (Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, 444.hu, 2022. április 7.)

Médianapló –2022. április 17.  

Címkép: Marabu. Sajtó, demokrácia