Ki győz?

Posted by
Földes András
>Oroszország vagy Ukrajna fogja megnyerni a háborút? Nem bírom megállni, hogy ne álljak elő egy kockázatos tippel, miután lehetetlen olyan társaságba menni, ahol ne kerülne elő a kérdés.
Szerintem ezt a háborút Kína és India fogja megnyerni.
Két biztos vesztese lesz, Ukrajna és az Európai Unió. Nagy pofont kap még a Közel-Kelet és a Szahel öv. Kérdés még, hogy Oroszország és az USA hogy jön ki belőle.
Ez elég vadul hangzik, úgyhogy gyors magyarázat.
Azzal, hogy Ukrajnát szétbombázzák, lakosait elűzik, gyárait lerombolják, olyan helyzetet teremt Putyin, hogy még akkor is nehezen állnak talpra, ha formálisan győznek, és mondjuk kiűzik a területükről az oroszokat.
Segítség lenne a helyreállításban Európa, de az orosz olajra és gázra épülő EU-s gazdaságot durván vissza fogja vetni, hogy át kell állniuk mindenféle más forrásra. Ez logisztikájában sem lesz olyan egyszerű, mint az orosz cucc, ami egy csövön keresztül egyszerűen befolyt Európába. Különböző, sokkal távolibb helyekről kell beszerezni az ipart hajtó üzemanyagot, a cseppfolyósított gázhoz iszonyú pénzekért kell átalakító üzemeket építeni, és egyszerre számos forrással kell majd egyezkedni. Az átállás a technika és a szerződések miatt is évekig tart, ezalatt bizonytalan környezetben működik majd Európa, ami drágábbá teszi a termékeit. Majd az átállás után az orosznál jóval drágább gázzal és olajjal folytathatja a működést. Szóval Európa versenyképessége csökken. Ezzel párhuzamosan a katonai költségek nőnek és Ukrajna helyreállítása is sok pénzt vihet el.
Az ukrán mezőgazdaság bebukása miatt éhinség köszönt be a Közel-Keleten és a Szahelben. Ezek, ahogy láttuk, jellemzően polgárháborús viszonyokba torkollanak. Az agresszió és a nyugtalanság pedig újabb menekülthullámot indíthat el, ezzel megint csak Európa helyzetét nehezítve, hiszen az ide érkezők fokozzák az ukrán menekültekkel amúgy is elfoglalt európai ellátórendszer terhelését.
Az oroszok helyzete sokkal kevésbé néz ki vészesen. Amire Európa le tud szakadni az orosz gázról, ők kiépítik a kereskedelmet India és Kína felé, amely országok ipara bármennyit fel tudna venni az energiahordozókból.
A szankciók persze sújtják az orosz gazdaságot, de ennek a hatásai csak nyugati szemmel drasztikusak. A 144 milliós Oroszország legnagyobb része eddig is olyan nyomorban élt, hogy amíg a kenyér, a vodka és a benzin ára nem változik, addig nem is érzékelik, hogy a nyugat nem engedi használni a Master és a Visa rendszerét, vagy lefoglalta az oligarchák jachtjait.
Az oligarchák Oroszországban amúgy is csak úgy oligarchák, ahogy Magyarországon Mészáros Lőrinc, vagy Garancsi István. Valójában nem a saját pénzüket forgatják, hanem a vezér strómajnai. Ők nem fognak fellázadni Putyin ellen, mert eszközük sincs rá. Örülnek, hogy eddig jachtozgathattak a Karib-tengeren, most majd átszoknak a medvevadászatra Szibériában. Na bumm.
Szankciók mellett remekül elüzemel Irán, Venezuela, Észak-Korea is. Persze, átlagpolgárnak szörnyű ott lenni, de az átlagpolgár szava csak a nyugati világban számít. Az oroszhoz hasonló diktatúrák arra vannak optimalizálva, hogy a vezér és környezete jól éljen, és az nem nagyon valószínű, hogy Putyin egyik este már csak üres kenyeret majszoljon a baromi hosszú asztalánál.
Ráadásul ha Oroszország formálisan el is veszti az ukrán háborút, és kénytelen lenne visszavonulni a határai mögé, ami elég sci-finek hangzik így leírva, a brutális állami propaganda miatt az oroszok erről nem fognak értesülni. A kézivezérelt médiábol olyan narrativát kapnak, ami továbbra is fényesen tartja Putyin hírnevét. A még Moszkvában és Szentpéterváron maradt intellektuális zárvány, amelyik VPN-en olvassa a BBC-t, nem fogja befolyásolni a közvéleményt.
Az oroszok számára legrosszabb forgatókönyv amúgy is az lesz, hogy bár területet nem nyernek, de folyamatos nyomás alatt tartják Ukrajnát. Végül is ezt tették nyolc éven át a Donbaszban is. Ez éppen elég Putyin erejének felmutatásához, és Ukrajna meg az EU lassú kivéreztetéséhez.
Az Egyesült Államok jöhet még ki jól a buliból. Bár az ukrán újáépítés részben őket is terheli, de többet nyernek abból, hogy az oroszoknak köszönhetően ugyan, de Európa meggyengül. Az USA élelmiszerben és energiahordozóban is szinte független, őket ezek a vonzatok nem rázzák meg.
Ráadásul itt Európában majd az ő cseppfolyós gázukat vesszük, közben fegyvereket adhatnak el és tesztelhetnek Ukrajnában. Egyetlen veszély, ha Kína bekeményít, és vagy az oroszok oldalára áll, vagy megtámadja Tajvant, mert akkor hirtelen túl nagy lesz a terhelés.
Amúgy összességében az egész világ megszívja ezt a háborút, ami szétzilálja az eddig jól működő globális ellátási láncokat. A globális piacnak és kereskedelemnek köszönhetően tűnt el gyakorlatilag az éhínség a Földről, és lett olcsóbb szinte minden, az Ali Expressről rendelt világítós cicanyakörvtől a laptopig és a búzáig. A szétzilált láncokat összerakni hosszú idő lesz, és annak az árát a Föld lakói fogják megfizetni.
Köszi, Putyin.
Ja és, ha már itt tartunk, akkor milyen bizarr, hogy mindezért konkrétan egyetlen, a dolgozószobájába bezárkózó diktatórikus vezető tehet, aki az autokrácia olyan szintjeire került, hogy a beosztottjai már nem merték elmondani neki, hogy mi a valóság, és ezért egy hosszúhétvégés támadást indított a szomszédos ország ellen. Ezért is jobb demokráciában élni.