A Moszkva elsüllyesztése

Posted by

Julian E. Barnes és

>A “Moszkva” Oroszország Fekete-tengeri Flottájának büszkesége volt, az ország régióbeli dominanciájának szimbóluma, és egy hatalmas hadigépezet, amelynek precíziós cirkálórakétáit  Ukrajna tengertől távolabbi területei ellen is használták. Annak ellenére, hogy Oroszország azt állította, hogy a hajón véletlenül tűz ütött ki, amerikai katonai források pénteken megerősítették, hogy két ukrán Neptun rakéta csapódott be a hajóba, megölve ismeretlen számú tengerészt, és a hajót és teljes fegyver arzenálját a Fekete-tenger fenekére küldte.
A Moszkva csütörtöki elsüllyedése súlyos csapás az orosz flottára, és drámai demonstrációja a hadviselés jelenlegi korszakának, amelyben a partról kilőtt rakéták még a legnagyobb, legerősebb hajókat is képesek megsemmisíteni. Ez volt egyben a legjelentősebb harci veszteség bármely haditengerészet számára 1982 óta, amikor az argentin légierő elsüllyesztett egy brit rakétarombolót és más hajókat a falklandi háború idején.

The Moskva in 2014. The vessel’s sinking has symbolic, diplomatic and military importance.
A Moszkva 2014-ben foró Sergei Ilnitsky/EP

 

Az orosz cirkálórakétákat brutális hatásfokkal vetették be ukrán városok lakóházai ellen, a Moszkva ágyúi pedig az ukrajnai Kígyószigetet lőtték. A Kreml legerősebb rakétaplatformját lehetetlen pótolni, és elsüllyesztése fontos ellentámadás volt – mondták suakértők. A Moszkva félelmet keltett azokban, akik látták – rakétákkal volt teli és a táj fölé magasodott -, és évtizedekig az orosz hatalom megtestesítője volt a térségben. “Nagyon lenyűgöző hajó volt” – mondta Samuel J. Cox nyugalmazott ellentengernagy, a washingtoni Haditengerészeti Történelmi és Örökségvédelmi Parancsnokság igazgatója. “Azokkal a felszíni-rakétakilövőkkel tényleg veszélyesnek tűnt. De úgy tűnik, nem bírja a belövéseket.” A hajó elsüllyedésének szimbolikus, diplomáciai és katonai jelentősége van. Az orosz hajókat már korábban messzebbre szorították az ukrán partoktól, erősítették meg amerikai tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek a hírszerzés  értékeléseiről. Oroszország Fekete-tengeri Flottájának maradék része még mindig hatótávolságon belül van ahhoz, hogy cirkálórakétákat indítson Ukrajna ellen, de a  tisztviselők szerint nem képes már támogatni semmiféle támadást az ország partmenti városai ellen.
Tengerészeti elemzők már évek óta aggódnak amiatt, hogy a hajógyilkos rakéták új generációja veszélyezteti az olyan nagy és fontos hajókat, mint például a Moszkva. Mert ez azt is jeletheti, hogy veszélybe kerülhet az Egyesült Államok hatalmas repülőgép-hordozó flottája. A Moszkva elsüllyesztése egyértelmű jele annak, hogy a jövő elérkezett.