Aknák a tenger vizében

Posted by

Gergely Tamás
>Olvasom, hogy az ukránok elsüllyesztették a Moszkva névre hallgató orosz zászlóshajót. Elsüllyesztették, ez áll a svéd lapokban. Az oroszok cáfolják a hírt, szerintük tűz ütött ki a hajó lőszerraktárában. De kimentették a legénységet, és a hajó nem süllyedt el. Újabb hírvadászat után egyesíthetem a két információt: két ukrán rakéta találta el a Moszkva lőszerraktárát, óriási tűz ütött ki, ennek következtében használhatatlanná vált a hajó, amelyiknek a többi, a kisebb hadihajók védelmezése lett volna a feladata a Fekete-tengeren.

Fekete-tenger! Én most a Balti-tenger egyelőre nyugodt partjáról figyelem, mi történik ”ott lent”, de a Fekete-tenger szorosan a gyerekkoromhoz tartozik. ’52 ben születtem a romániai népi demokráciában, nekünk nem volt Balatonunk, de még a Boszporuszig sem jutottunk el, nemhogy a földközi-tengeri görög szigetekre. Nekünk ott volt a Fekete-tenger. A két Eforia üdülő a finom homok napozóval, az augusztusi meleg tengervízzel. A nagy kirándulás a közeli Konstancára történt, a tengerészet napján megcsodáltuk a látótávolságban defiláló hajókat, büszkék voltunk rájuk, akkor még egyek voltunk azzal a földdel.

Most meg hadihajók cirkálnak bevetésre készen ugyanazon a tengeren, Ogyessza száz kilométerre van Konstancától, s a tenger elaknásítva.  A Fekete-tenger elaknásítva! Vagyis ha még mindig ott élnék, s a ”mi” tengerünkhöz lenne kedvem, a bólyákon kívül úszva szembetalálkozhatnék egy aknával…

Ott van, ugye, a Krím. Álnok hibrid hadviseléssel az orosz állam Ukrajnáról elcsatolta. Majd keleten a Donbászt. ’14 óta hadban áll tulajdonképpen Ukrajna Oroszországgal, még ha mi, itt Nyugaton nem is akartuk tudomásul venni. ’22: Putyin serege be akarta venni, nemcsak a teljes Donbászt és Ukrajna egész fekete-tengeri partvidékét, de ”nácítlanítani” akarja, lefegyverezni, nemzeti jellegétõl megfosztani az egész országot.
A Kreml új világrendet tervez, egy Eurázsiát Lisszabontól Vlagyivosztokig, és az új világrend ügyében a kínaiakban partnerre is találtak. Új világrend… Minden, amiben mi hiszünk, amiben pillanatnyilag élünk, eltűnne, átalakulna. Északon nemcsak a Natóba való belépés válna irrelevánssá, hanem a sok évszázados semlegesség is. Nyugtalanító hírek érkeznek Párizsból is, az Eurázsia előtti ideiglenes periódusban Marine Le Pen olyan Franciaországot valósíthat meg, amilyen a példakép Magyarország! Lúdbőrzöm, megáll az eszem! És akkor a távoli konfliktusokról még nem is beszéltem: Tigrayban egy kisebbséget éheztet ki egy Nobel-békedíjas, Kínában agymosással akar megszüntetni egy többmilliós közösséget Hszi, az ujgurokat. Afrika keleti részén a nemhivatalos orosz milíciák (Wagner-csoport például) uralkodnak, fél Nyugat-Afrikát felvásárolta már Kína. És nemcsak Afrikában állítanak gazdasági előörsöket, hanem Európában, és Amerikában, lassan ott tarunk, hogy megbéníthatják a fél világot.
Az antidemokratikus Trump hajszál híján megnyerte az elnökválasztást, s nem kizárt, hogy két év múlva visszatér. És akkor a nyomor előszobájában tartózkodó illiberális Magyarországról nem szóltam. Összegezve: vége lehet a szabad világnak, a demokráciának. Olyan ez, mintha az új világ felé tartva egy gránát közeledne felénk.
Úgyhogy a tengerben fürdés már lassan egy álom, marad a Balti-tengerbe ömlő Mälar. Kár, hogy úszni benne csak rövid ideig lehet, mert hideg a vize. És a strandján a homok sem olyan finom, mint Eforián…

Stockholm, 2022.04.14.