A magyar szobrász, aki pályázott a riói Krisztus-szoborra

Posted by

k.a.
A címfotón Békési Joe látható, a remek rajzoló, aki az Újnépszabadság karikatúráinak jelentős részét készíti, amint a rákoskeresztúri temetőben nézegeti a Megváltó Krisztus szobrát.
Joe számára ez “családi szobor”.  Édesapja nevezett vele a riói Krisztus-szoborra kiírt brazil pályázatra, méghozzá oly sikeresen, hogy meg is hívták a megnyitóra. Családi okok miatt az út elmaradt, de pályaművének emberméretű műkő másolata a mai napig őrzi a rákoskeresztúri temetőben az elhunytakat.
Békési Joe papája (Blau József) a nagypapa gipszszobrász műhelyében,  a Kazinczy utca 12. pincéjében  tanulta a szakmát. De a század húszas éveiben elvégezte  az Oroszlán utcai Iparrajz iskolán ( ez ma Török Pál utcai Kisképző) a szobrász szakot.

A nagypapa műhelye a budapesti Kazinczy utcában

Az érdekesség: ezután megszakadt a szobrászkarrier.  Jött a háború, majd utána a munkásmozgalom, a szocdem párt és az elnyelte őt. Néhány hónapig még a Tejipari Vállalat igazgatója is volt. A temetőben lévő szobor lehetett szobrászpályája csúcsa.
A misztikum: a riói Kolosszusba 2014-ben villám csapott és letört a jobb kezének hüvelykujja, ugyanekkor a keresztúri temetőben is levált a Megváltó Krisztus jobbkezének két ujja. Kijavítottam – mondta Joe. Hozzátette,  nem kell keresni misztikus összefüggést. Ez csak egy érdekes véletlen.