Oroszország csődbe ment – “szelektíven fizetésképtelen”

Posted by
Standard & Poor’s
>Oroszország csődbe ment – ezt a hitelminősítő jelentette be szombaton. Évtizedekig tarthat a kilábás belőle. Idő kérdése volt csak, hogy mikor fognak hatni az ukrajnai katonai agresszió miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók. A Standard & Poor’s tekintélyes hitelminősítő intézet Oroszországot hivatalosan csődbe ment országként jellemezte. Ez más szóval esetünkben azt jelenti, hogy Oroszország nem tud eleget tenni hosszú távú pénzügyi kötelezettségeinek.
A hitelminősítő intézet közleménye szerint “Oroszország jelenleg a szelektív fizetésképtelenség szakaszában van”. Ez magyarul azt jelenti, hogy Oroszország nem tud eleget tenni a hitelezőkkel szembeni kötelezettségei egy részének, míg a hitelei egy másik részét képes teljesíteni.
Oroszország 2022 április 4-e óta van csődben, amikor már csak rubelben tudta rendezni dolláradósságát és amit politikai fenyegetettségként adott el a nemzetközi közvéleménynek Vlagyimir Putyin. Ezt a lépést a bucsai tömeggyilkosságok napvilágra kerülése után tette meg. Az amerikai bankok az újabb szankciók után nem tudnak befizetéseket rubelben elfogadni, ami azt jelenti technikailag, hogy Oroszország nem fizetett.
Oroszország hivatalos álláspontja szerint adósságait képes rubelben fizetni.
A hitelminősítő intézet éppen ezért nevezte Oroszország jelenlegi állapotát szelektív fizetésképtelenségnek. A következő hónapban Oroszország esetében is rendelkezésre áll az újabb határidő, amíg újraindíthatná dollárkifizetéseit a korábbi szerződései értelmében, csakhogy ez az újabb és újabb gazdasági szankciók miatt lehetetlen.
Oroszország ugyanakkor továbbra is képes lesz finanszírozni ukrajnai háborúját, például az EU országokba érkező energiaexportból, különösen a gáz és az olajbólból származó bevételekből. Ez a bevétel Oroszország számára naponta 860 milliótól egymilliárd dollárig terjedő bevételt jelent – naponta. A befizetéseket azonban nagyrészt euróban kapja és csak kisebb részben dollárban – jelenti a Reuters hírügynökség.
Hírmagyarázó: a fizetésképtelenség Oroszország esetében inkább abban rejlik, hogy elvesztették hozzáférésüket a nemzetközi tőkepiacokhoz.
Oroszország számára viszont jelentősen drágábbak lettek az adósságszolgálati és hitelfelvételi költségek, még a kínai befektetők részéről is. Mindez pedig azt jelenti, hogy Oroszország nehezen vagy sehogy nem fog hozzájutni pénzfelvételi lehetőségekhez különböző beruházásaihoz, és ezzel képtelen lesz biztosítani az ország gazdasági növekedést is.
Éppen ezért az orosz lakosságnak most arra kell felkészülniük, hogy életszínvonaluk meredek tempóban zuhanni kezd és Oroszország gazdasági csődje évtizedekig is eltarthat.
Vlagyimir Putyin elnök tehát csődbe vitte Oroszországot 2022 tavaszán.