Az ellenzékiség önfejlesztő tevékenység – mondja Tölgyessy

Posted by
Batka Zoltán
>Hosszú, (én is három részletben néztem meg) de érdemes. Az öreg Tölgyessyt hallgatva érti meg az ember a mondást, hogy az erő és az akarat a fiatalságban van de a bölcsesség azért az mindig öregeknél.
Amúgy akinek nincs ideje az csak az előadása utolsó 20 percét nézze meg, ott hangzik el a lényeg arról, hogy mi ma a legjobb ellenzékiség.
Dióhéjban: az olyan rendszereket mint az orbáni, sima, demokratikus politikai módon gyakorlatilag képtelenség megbuktatni. (Ennek az oka sokrétű, meg unalmas is, szerintem Tölgyessy jogászként kicsit alábecsüli ebben Orbán EU biztosította gazdasági mozgásterét, de aztán simán lehet, hogy ebben is neki van igaza.) Szerinte az Orbán rendszer elmúlását leginkább külső körülmények megváltozása okozhatja, elsősorban az, ha a jelenleg krízisét élő EU és a nyugati világ rátalál a kapitalizmus új modelljére ami meghaladja az orbáni modellt is.
Addig viszont az ellenzékiség sokkal inkább önfejlesztő tevékenység, azaz nem a politikai hatalom illuzórikus, mindenáron való megszerzésére, (meg messiásvárásra) való törekvés, ami lényegében újabb és újabb méretes választási vereséghez, majd depresszióhoz vezet, hanem sokkal inkább felkészülés arra, hogy ha a külső körülmények megváltozásakor elmúlik az Orbán rendszer, akkor legyen egy generáció, amely tudásban és mentálisan is felkészült lesz, hogy éljen az új világ adta lehetőségekkel.
Addig pedig a ma ellenzékijének mindenekelőtt el kell kerülni a szektás hisztériát, a megőrülést, helyette mindenkor higgadt, önuralmat kell gyakorolni és jelen rendszerben elérhetetlen főhatalom helyett inkább kisebb, reális célokra törekedni, de ha más nem arra, hogy saját köreiben megőrizze a demokratikus kultúrát, és a jövőre készülve a tudását gyarapítsa, hogy ha újra megnyílik a jövő, úgy felkészült legyen a változásra.

Tölgyessy szerint pontosan így tett jó pár generáció, a legjobb példa erre a reformkor értelmisége, amely hosszú idő után 1848-ban hirtelen óriási lehetőségekhez jutott. (Én ide sorolnám a két világháború közötti időszak falukutató értelmiség munkáját is, amely megágyazott a II világháború után, a kommunizmus idején kibontakozó társadalmi modernizációhoz, de a 70-80 évek szamizdat értelmiségének a szellemi munkáját ami 1989 után jól -rosszul de új útra vitte az országot. Szóval szegény Tölgyessy szavait részemről borzasztóan lebutítva: a leghasznosabb ellenzékiség ma a demokratikus hagyományőrzés-és teremtés (ennek része lehet aktív proteszt tevékenység) művelődés, illetve – ezt én fűzöm hozzá a sport, mivel javíthatatlan vulgárbölcselkedőként legalább annyira komoly problémát látok a magyarság fizikai állapotában, mint a mentális állapotában és ez a kettő szerintem szervesen összefügg.

Itt a Tölgyessy interjú egésze:

https://www.youtube.com/watch?v=jlPjULMYiZU&t=4040s