Nincs meglepetés, de még lehet

Posted by
Szent-Iványi István
>A francia elnökválasztás első fordulója az első két helyezett szempontjából nem hozott meglepetést, de a továbbiakban viszont igen. Macron elnök a közvéleménykutatók által várt közel 28 %-ot megkapta (27.6) és ő a második forduló favoritja is. A radikális Le Pen 23,4%-on áll, nagyjából megismételte az öt évvel ezelőtti eredményét. A harmadik helyezett baloldali populista Mélenchon 21,9%-ot kapott, ami jóval több a neki jósolt eredménynél. A keményen szélsőjobboldali Eric Zemmour viszont csalódott a maga 7 %-ával és negyedik helyezésével, ő korábban akár Le Pen kihivójának is számított a szélsőjobboldali táborban.
Az igazi csalódás azonban a két korábbi vezető pártot, a Republikánusokat (Gaulle-istákat) és a Szocialistákat érte. A Republikánus Valerie Pécresse csupán 4.8%-ot kapott és még ennél is nagyobbat bukott a szocialisták jelöltje, Anne Hidalgo, aki egyben Párizs főpolgármestere, mert ő csupán 2%-ot szerzett.
Az előrejelzések a második fordulóban Macron 54%-os győzelmét jósolják, de sok a bizonytalanság, mivel a szavazók 12%-a még bizonytalan és Mélenchon szavazói pedig nagyon megosztottak a két jelölt között. Van miért izgulni két hét múlva is. Ezen ugyanis nem csak a francia elnök személye, hanem az európai egységfolyamat jövője is múlik.