A Harpoon megnyithatja az ukrán kikötőket

Posted by

Részlet az Azonnali írásából
>Szerző: Dorner Lajos

>Nagy-Britannia hajók elleni fegyverrendszereket ad Ukrajnának. A Harpoon védelmi rendszerrel az ukránok 150 kilométerre űzhetik az orosz hadihajókat a partjaiktól. Szinte felajánlási verseny kezd kialakulni az EU vezető államai, valamint a britek és az amerikaiak között, egymásnak adják a kilincset Kijevben, az ukránok pedig most már mindenkitől hatékony, új nyugati fegyvereket kérnek. Mindenki folyamatosan emeli a tétet, úgy néz ki, senki sem akar kimaradni az oroszok katonai megalázásából, amely a nyugati hatalmaknak ráadásul nem kerülne emberéletbe. Sőt, valójában pénzbe sem. Az átadandó fegyverek helyett ugyanis már készen áll a következő generáció, és a fegyveripar alig várja, hogy újabb hatalmas megrendelésekhez juthasson. Előtte viszont, a megrendelések megalapozásához mindig jól jön, ha az előző generációs készleteket sikerül ellövöldözni.

Most épp Boris Johnson brit miniszterelnök előzött be mindenkit. Odessza környékén Harpoon ütegeket telepítenek, és ezutánaz orosz Fekete-tengeri flotta nem fogja megkockáztatni, hogy 150 km-nél jobban megközelítse az ukrán partokat. Így pedig megszűnhet a tengeri blokád is, újra működhetnek az ukrán kereskedelmi kikötők, Csernomorszk, Odessza és Juzsnij, az ott rekedt több tucat hajó kiszabadulhat. A Harpoon egyáltalán nem egy olcsó eszköz, egy ilyen fegyver ára másfél millió dollár, viszont,  a hadászati elrettentő ereje ennél sokkal nagyobb, a mostani helyzetben minden pénzt megér. Az egyelőre nem világos, hogy hány darab és melyik verziójú Harpoonokat adják oda a britek, mert még a szárazföldről indítható, partvédelemre szabott RGM-84-es verziókból is van többféle, pl. 124, 140 de akár 284 km-es hatótávolságú is.

A Harpoon valójában nem rakéta, hanem robotrepülőgép, amely az indítókonténerből ugyan rakétahajtással startol, de utána beindítja a kisméretű sugárhajtóművét és klasszikus repülőgépként halad tovább. Mivel nagy sebességgel és alacsonyan repül, nehezen felderíthető és nehezen lehet védekezni ellene. A 220 kg-os robbanótöltete a nagy sebességgel kombinálva komolyabb hadihajókat is harcképtelenné tud tenni. A kilövés után a Harpoon 15 méteres magasságba süllyed, saját radarjával a vízfelszínt követi. Ebben a magasságban nagy sebességgel repülve szinte felderíthetetlen. Közeledve a célhoz, egészen 2-5 méteres magasságig süllyed, hogy a hajók radarja alatt maradhasson. Csak az utolsó két kilométeren emelkedik magasabbra, hogy onnan csaphasson le, és csak ekkor fordul rá a céljára. Kevesebb, mint tíz másodpercük van a védekezésre a több, mint 800 km/h sebességgel érkező támadó ellen.

 

Címkép: Flickr https://www.flickr.com/photos/usnavy/36566322462