Magyarországot hosszútávon el kell vágni az EU-támogatásoktól (Foreign Policy)

Posted by
Szent-Iványi István
>A Foreign Policy, rangos amerikai külpolitikai portál minap egy figyelemreméltó elemzést közölt arról a Nyugatot belülről fenyegető veszélyről, amit Putyin európai szövetségesei, Orbán magyar miniszterelnök és Vucic szerb elnök jelentenek.
A két elismert szakértő az elemzést a következő javaslatokkal zárta:
“Following a move by the European Commission on Tuesday, Hungary is being cut off from EU funding on rule-of-law, or “conditionality,” grounds. That situation must be made permanent. Budapest must also be excluded, by default, from future EU initiatives that can be pursued under the rubric of enhanced cooperation among the 26 remaining member states. Serbia’s EU candidate status must be revoked, too…Adopting a much harsher tone toward both an EU member (Hungary) and a candidate state (Serbia) would have a deterrent effect on other governments that are toying with the idea of entrenching themselves by undermining principles of rule of law—or of making overtures to Moscow and Beijing.”
(Az Európai Bizottság keddi döntése következtében a jogállamiság vagy “feltételekhez kötés” mechanizmusa alapján Magyarországot elvágták az EU-támogatásoktól. Ennek igy is kell maradnia. Az az alap, hogy Budapestet ki kell zárni valamennyi jövőbeli EU kezdeményezésből, ami a megerősített együttműködés keretében a többi 26 tagállam között történik. Szerbia EU tagjelölti státusát pedig vissza kell vonni….A keményebb fellépés elfogadásának egy EU tagállammal (Magyarország) és egy tagjelölt állammal (Szerbia) szemben elrettentő hatása van mindazon kormányokra, amelyek játszanak azzal a gondolattal, hogy aláásák a jogállamiságot – vagy nyitni szeretnének Moszkva és Peking felé.)
Ez bizony eléggé elgondolkodtató. A tét nagy. Megér-e nekünk ennyit az a kétes barátság, amit a kormányfő Putyin elnökkel még mindig ápol?