Az orosz sereg

Posted by

Brandl Gábor

Amennyiben tényleg az orosz hadsereg lenne a világ második legerősebb serege, Ukrajnát simán el kellett volna foglalnia két hét alatt.
– Mivel költségvetésben leginkább a britekhez közelítenek, érdemes a kettőt összehasonlítani. Az oroszoknak ötvenszer nagyobb területet, tízszer akkora határt kell védeniük, ugyanabból a pénzből. Ha hozzávesszük, hogy vásárlóerő paritásban kétszer annyit ér a rubel, mint a font, akkor is megmutatkozik az orosz sereg pénztelensége.
– A britek hadserege 240 ezer fő, és 200 ezer a tartalékos katonák száma. Az orosz katonák száma 1 millió, és még van 2 millió tartalékosuk. Ennyi embernek, ennyi pénzből fegyvert adni a kezébe, már az is nagy teljesítmény.
– A briteknek 400 harckocsit kell gázolajjal zabáltatni, az oroszok 15 ezer tankjával szemben.
– A briteknek 320 repülőjük van, míg az oroszoknak kétezer.
– A briteknek van két repülőgép-hordozójuk, két helikopter hordozójuk, 11 tengeralattjárójuk, és hat rombolójuk. Ezzel szemben az oroszoknak van egy repülőgép-hordozójuk (négyet építenek), 52 tengeralattjárójuk, 7 cirkálójuk, 14 rombolójuk.
– Ezen kívül az oroszoknak tízszer annyi atomfegyvert kell karbantartaniuk, mint a briteknek. UGYANAKKORA KÖLTSÉGVETÉSBŐL!
– Világos, hogy az orosz hadsereg hadrafoghatóságban, a fegyverek elavultságában messze alulmúlja a briteket. Az oroszok hiába fenyegetőznek szupermodern tankjaikkal, repülőikkel, tengeralattjáróikkal, a nagy korrupció miatt csak látszat az egész. A britek teljesen egyedül is le tudnák gyűrni az esetlegesen támadó orosz csapatokat.
– Az oroszok olyan tankokat tartanak hadrendben ezerszámra, melyek a 80-as években épültek, vagy még régebbiek. Így teljesen érthető, hogy az orosz seregek morálisan, tettrekészségben, nagyon gyengék. Egy ekkora hadsereget csak élelemmel, ruhával ellátni óriási feladat. Gondoljunk csak a nyolcezer kilométeres távolságra Vlagyivosztoktól, Szentpétervárig.
– Bizonyára van az orosz seregnek néhány tízezer emberből álló, modern fegyverekkel ellátott magja, de ez korántsem elegendő még egy olyan országgal szemben sem, mint Franciaország, vagy Olaszország. A kétszázezres ukrán hadsereg ezért bír kitartani. Ha még pár hónapig tart a háború, a nyugattól kapott modern védekező fegyverekkel Ukrajna serege modernebb lesz, mint az oroszoké. Az oroszok modern rakétái elfogytak már. A maradék csak terrorra jó, a lakosság ellen.

Címkép: A Kijev előtt szétlőtt orosz hadoszlop