Ukrajna hamarosan az EU tagja lehet – mondta Ursula von der Leyen

Posted by

euronews
>Az uniós tagfelvételi eljárás felgyorsítását ígérte az ukrán elnöknek Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az EU támogatni fogja Ukrajnát annak érdekében, hogy a csatlakozási folyamat heteket, és ne éveket vegyen igénybe, hiszen a csatlakozás a háború miatt jelentősen felgyorsult. “Ezzel a borítékkal, kedves Volodimir, egy rendkívül fontos lépést teszünk az EU-tagság felé. Az itt található kérdőív az elkövetkező hetekben zajló beszélgetéseink alapja lesz. Ezzel indul el az út Európa és az Európai Unió felé. A korábbi uniós gyakrolattal ellentétben itt nem évek kérdése lesz a folyamat, hanem azt hiszem, sokkal inkább hetek kérdése, ha szorosan együttműködünk. Ezt hoztuk önnek, kedves Volodimir – mondta az Európai Bizottság elnöke. Az ukrán elnök röviden reagált:
– Egy héten belül készen leszünk a válaszokkal, Ursula.

Meglátogatott Bucsában egy tömegsírt Ursula von der Leyen | Mandiner
Ursula von der Leyen Bucsában

„Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megígérte az ukrán elnöknek, hogy az Európai Unió minden módon segít Ukrajnának bizonyítani a háborús bűnöket, amelyeket Bucsa városában és az ország más területein követtek el, és biztosította Volodimir Zelenszkijt, hogy Oroszország fizetni fog a háborús bűnökért” – teszi hozzá az Euronews tudósítója. Péntek délelőtt támadás ért egy zsúfolt vasútállomást a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában, ahol 4000 ember várta evakuálását. Donyeck kormányzója, Pavlo Kiriljenkó szerint legalább 50 ember, köztük öt gyerek meghalt. Oroszország tagadta, hogy felelős lenne a történtekért.
“A legfontosabb cél jelenleg az, hogy elhallgassanak a fegyverek. Ebben a helyzetben Mariupol a leginkább érintett, ahol a civilek csapdába estek. Lehetővé kell tenni számukra, hogy biztonságban, önként, egy általuk választott helyre jussanak, és segítenünk kell a városban maradtakat” – mondta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának szóvivője.
Borodiankában mentők és önkéntesek kutatnak holttestek után, miután az orosz csapatok múlt héten kivonultak. Az ukrán főügyész közölte, hogy a Kijevtől 50 kilométerre fekvő városban 26 holttestet találtak két lerombolt lakóház romjai alatt.