Kaczyński: Ha Orbán nem látja azt, ami Bucsában történt, akkor javaslom, hogy forduljon szemészhez

Posted by

Orbán az április 3-i újabb kétharmados győzelme után sajtótájékoztatót tartott. Itt szó esett Putyinnal való telefonálásáról is, ahol az orosz elnök Orbán felé egyenesen az ukrán kormány durva és cinikus provokációjának minősítette a bucsai mészárlást. Orbán nem ítélte el a mészárlást, mint indokolta, a „vizsgálatnak kell az első helyen lennie”.
Mint a Politico írja, az ukrajnai háború megfeszítette Lengyelország és Magyarország korábban szoros politikai szövetségét. A lengyelek például a V4-ek találkozójától is távol maradtak korábban, mint indokolták, azért, mert „Magyarországot meg kell büntetni az oroszbarát hozzáállásuk miatt”. A lengyel politikus pénteki interjújában azt is elmondta, „nem fogunk tudni úgy együttműködni, mint korábban, ha ez így folytatódik”.

Kaczyński és Orbán egy 2016-os fotón – Fotó: Jakub Porzycki / Jakub Porzycki/NurPhoto
Kaczyński és Orbán egy 2016-os fotón – Fotó: Jakub Porzycki / Jakub Porzycki/NurPhoto

Bucsán az orosz erők kivonulása után rengeteg civil holttestet találtak, a város polgármestere szerint nagyjából 360 civil vesztette életét. A mészárlást az EU-tagállamok jelentős része, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Izrael és vallási oldalról Ferenc pápa is egyhangúlag elítélte. Oroszország a mészárlásban való felelősségét tagadja, bár ellenérveikre egyre több a cáfolat. Számos politikus népirtásnak, háborús bűnnek minősítette azt, ami Bucsán történt.

Telex ismertetése. Új Hét