Horn Gábor: Nem felel meg a valóságnak, hogy Márki-Zay egy személyben tönkretette az ellenzéket

Posted by

Windisch Judit
HVG
yNoha a Fidesznek lejtett a pálya, az ellenzék egyszerűen nem végezte el azt a munkát, amit kellett volna, mondja Horn Gábor volt SZDSZ-es államtitkár, a Republikon Intézet vezetője. Szerinte a kritikus időszakban egyedül Márki-Zay Péter hitt a győzelemben, morálisan elfogadhatatlan, hogy a pártvezetők nem álltak fel együtt vasárnap este a színpadra, és egy ilyen súlyos kudarc nem maradhat következmények nélkül. Interjú.

hvg360: Volt egy legendás mondása a 2008-as sikertelen népszavazás éjszakáján, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tévébeszédét hallgatva, hogy „nem azt mondták Feri, hanem hogy húzz a p*csába.” Most mit mondtak a választók ön szerint?

Horn Gábor: Ezt egy informális beszélgetésben a mellettem álló kollégámnak mondtam.

hvg360: Kóka János pártelnöknek.

H. G.: Igen, de nem a nyilvánosságnak, csak hogy mentegetőzzek kicsit. De tartalmilag vállalom, hogy akkor azt üzenték a választók, „nem akarjuk, hogy ti csináljátok tovább.” A Fidesz mostani földcsuszamlásszerű győzelmében is van egy ilyen üzenet: a magyar társadalom jelentős többsége számára nem volt ajánlat az, amit az ellenzék kínált. Szerintem fölösleges arról beszélni, hogy személy szerint ki a felelős, ki mit rontott el. Hosszan lehetne elemezni, hogy milyen szerepe volt a jelöltnek, a pártoknak, a kampánynak, a háborúnak és így tovább. Ezek mind belejátszanak, ahogy nagyon lényegesek a finoman szólva egyenlőtlen esélyek és a választási csalás fogalmát kimerítő erőfölény a Fidesz oldalán.
Mindezzel együtt azt gondolom, hogy amíg a Fidesz elvégezte a munkáját, és egy számomra elfogadhatatlan eszközrendszerrel, de elvitte a saját táborát szavazni, addig a másik oldalon ez nem történt meg. Ők a munkának csak a technikai részét végezték el azzal, hogy összeálltak, a tartalmit nem. A saját választóik egy része sem hitte, hogy nyerhetnek, nekik sem tudtak kormányzóképes alternatívát nyújtani. A Kelet és Nyugat közti választásról szóló kommunikációjuk sem hozta meg azt a biztonságérzetet, amire a választóknak a háború miatt szüksége lehetett. A Fidesz kommunikációja viszont a nem aktív választókat is elvihette. Az adatok alapján úgy tűnik, ellenzéki oldalon a jobbikos szavazók hiányoztak, a választási térkép alapján a Fidesznek és a Mi Hazánknak ott volt jelentős fölénye, ahol a Jobbik erős volt 2018-ban. A Jobbik párt – lényegében – felszámolódása az előválasztás során a DK-val kötött alku miatt nem látszott, most viszont úgy tűnik, hogy a négy éve 20 százalékos tábor nagy része a koalíciókötésnél nem ment a jobbikos vezetéssel, hanem leszakadt a pártról.