Zelenszkij még keményebb szankciókat követel

Posted by

CNN/ Niamh Kennedy és Chris Liakos

Ukrainian President Volodymyr Zelensky in his office in Kyiv, Ukraine.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök irodájában, Kijevben. (Ukrajna elnöke)Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Írországot, hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unióra, hogy “szigorúbb szankciókat” vezessen be Oroszországgal szemben.  Az ír parlamenthez szerdán intézett virtuális beszédében Zelenszkij kijelentette, hogy  az unió”nem tűrhet semmiféle határozatlanságot” mindazok után, amit az orosz csapatok tettek Ukrajnában. “Még az európai vállalatok egy részét is meg kell győznünk arról, hogy hagyják el az orosz piacot. Még mindig meg kell győznünk a külföldi politikusokat arról, hogy meg kell szakítanunk az orosz bankok minden kapcsolatát a globális pénzügyi rendszerrel. Még mindig meg kell győznünk Európát arról, hogy az orosz olaj nem táplálhatja az orosz hadigépezetet új finanszírozási forrásokkal” – mondta.

Az ukrán elnök arra kérte Írországot, hogy  “győzze meg az uniós partnereket, hogy olyan új, még szigorúbb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, amelyek valóban biztosítják, hogy az orosz hadigépezet leálljon”. Az Európai Bizottság kedden egy ötödik szankciócsomagot javasolt Oroszország ellen, amelynek célja, hogy “még mélyebbre vágjon az orosz gazdaságba”.A javasolt intézkedések között szerepel az Oroszországból származó szén importjának tilalma évi 4 milliárd euró (4,3 milliárd dollár) értékben.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren közölte, hogy többet kell tenni.”Nagyra értékelem az 5. uniós szankciócsomag megerősítését: az orosz szénre, az uniós kikötőkbe belépő hajókra és a közúti fuvarozókra vonatkozó tilalmakat. De Putyin megállításához gáz/olaj embargóra és az összes orosz bank SWIFT-mentesítésére lesz szükség. Nehéz idők nehéz döntéseket követelnek” – tweetelte.

Kemény harcok Kelet-Ukrajnában

CNN/Yulia Kesaieva és Nathan Hodge Lvivban

A building damaged after recent shelling in a northern part of Kharkiv, Ukraine, on April 5.

Egy épület, amely a közelmúltbeli ágyúzás után megsérült az ukrajnai Harkiv északi részén április 5-én. (Sergey Bobok/AFP/Getty Images)Ukrán tisztségviselők szerint Ukrajna keleti részén komoly harcok folynak, a keleti Luhanszki terület regionális katonai kormányzója pedig arra szólította fel a civileket, hogy hagyjanak el egyes városokat. Szerdán Vadim Denysenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója azt mondta: “Ha a kulcsfontosságú irányokról beszélünk, ahol harcok folynak — ez a Szlovjanszk [Donyecki terület] és Barvinkove [Harkivi terület] iránya, a Luhanszki területen Popasna és Rubizhne térségében és természetesen Mariupolban”. Mariupol délkeleti részét hetek óta heves bombázások érik, ukrán tisztviselők humanitárius katasztrófának nevezik a körülzárt város helyzetét. A tisztviselők szerint mintegy 100 ezer civilnek van szüksége evakuálásra Mariupolból.Északabbra Szerhij Haidai, a luhanszki terület katonai kormányzója szerdán közleményt adott ki, amelyben a régió több városának evakuálására szólított fel. Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Kreminna, Rubizhne, Popasna, Hirske evakuálását sürgetem” – közölte a Telegramon. “Az oroszok tönkreteszik a donyecki régió vasúti összeköttetéseit”. Haidai szerint szerdán öt evakuálási folyosót nyitnak meg a civileknek a régióból való kijuttatására. “Mindenkit kiviszünk, ha az oroszok megengedik, hogy eljussunk a gyűjtőhelyekre” – mondta. “Mint látható, nem mindig tartják be a “tűzszüneti rendszert”.” Haidai hozzátette: “Felhívom Luhanszk régió minden lakosát — evakuáljanak, amíg biztonságos. Nem mindig tudunk eljutni még Rubizhne déli részébe sem”. Külön nyilatkozatban hozzátette, hogy Popasna városát Grad rakétákból lőtték. “Popasznában nincs ‘tűzszüneti üzemmód'” – mondta. “Az oroszok Gradokkal, aknavetőkkel és tüzérséggel lőnek. Jelentős számú magánház ég. A Popasnából való evakuálás ma veszélyben van”. Máshol Kelet-Ukrajnában Pavlo Kijrilenko, a donyecki területi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy Vuhledar városában egy humanitárius segélyosztó pontot lőttek orosz rakétatüzérséggel, két ember meghalt és öt megsebesült.

 

A pápa ukrán zászlóval a kezében elítélte a bucsai gyilkosságokat

CNN/Hada Messia és Lindsay Isaac

Pope Francis holds the Ukrainian flag that was sent to him from the town of Bucha during the weekly general audience at the Paul VI Hall at the Vatican on April 6.

Ferenc pápa a heti általános audiencián ukrán zászlót tart, amelyet Bucsa városából küldtek neki (Remo Casilli/Reuters)

Ferenc pápa elítélte, hogy az orosz hadsereg civileket ölt meg Kijev külvárosában, Bucsa városában, és megújította felhívását az ukrajnai háború befejezésére. A pápa szerdai általános audienciáján a Vatikánban tartott beszédében a Bucsában látott “atrocitások” befejezésére szólított fel, ahol civilek holttesteit találták szétszórva az utcákon.”Még borzalmasabb kegyetlenségek történnek, még civilek, nők és gyermekek ellen is. Ők áldozatok, akiknek ártatlan vére az égbe kiált és könyörög” – mondta. Oroszország többször is tagadta az állítólagos atrocitásokat, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték utal ennek ellenkezőjére. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vádjaira válaszolva kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet “alaptalannak” nevezte az orosz hadsereggel szembeni állításokat. A pápa csatlakozott az ukrán menekült gyerekek csoportjához: A pápa egy ukrán zászlót bontott ki, amelyről azt mondta, hogy “a mártírhalált halt Bucsa városából származik”, és megcsókolta. A mozdulatot a hallgatóság széles tapssal fogadta. Ferenc ezután egy körülbelül egy tucatnyi ukrán gyermekből álló csoportot hívott fel magához a színpadra, akik jelenleg Olaszországban vannak menekültként. “Ezeknek a gyerekeknek menekülniük kellett, és egy idegen földre érkeztek. Ez a háború egyik gyümölcse. Ne felejtsük el őket, és ne felejtsük el az ukrán népet” – mondta.

Több menekülési folyosóról is megállapodtak

A CNN munkatársai: Yulia Kesaieva és Nathan Hodge Lvivből.

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy szerdán 11 evakuációs (menekülési) folyosóról állapodtak meg Oroszországgal.

Ukrajna délkeleti régiójában a megnyitott folyosók a következők lesznek – mondta:

▪️Mariupoltól Zaporizzsja felé személyszállítással.
▪️Berdjanszkból Zaporizzsja felé személyszállítással és autóbuszokkal.
▪️Tokmaktól Zaporizzsja felé személyszállítással és autóbusszal.
▪️Enerhodarból Zaporizzsja felé személyszállítással.
▪️Huliaipole és Zaporizzsja között személyszállítással. Zaporizzsja felől humanitárius segélyt szállító autóbuszok is indulnak.
▪️Melitopolból Zaporizzsja felé személyszállítással. Zaporizzsja felől humanitárius segélyt szállító autóbuszokat is küldenek.

Az evakuálási kísérletek elakadtak: Mariupol polgármestere, Vadim Boicsenko hétfőn azt mondta, hogy városa “a humanitárius katasztrófa szélén áll”, mivel több mint 100 000 embert kell még evakuálni.

A civilek evakuálására szolgáló buszkonvojok az ostromlott Mariupol kikötőjéből nem tudták elérni a várost, és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segélyszervezet munkatársait feltartóztatták az oroszok által ellenőrzött területen, miközben megpróbálták evakuálni Mariupol kétségbeesett lakóit – közölte egy szóvivő a CNN-nek kedden.

Verescsuk a Telegramra korábban kedden feltett nyilatkozatában jelentette be az ICRC-csapat szabadon bocsátását, megjegyezve, hogy “a vezetésük ígéretei ellenére az [orosz] megszálló erők senkit sem engednek Mariupolba”.

Később a tárgyalások után szabadon engedték őket – tette hozzá Verescsuk.

Eközben a keleti Luhanszki régióban heves harcok dúltak, települések kerültek heves lövések alá. Verescsuk szerint a szerdán megnyitott folyosók a luhanszki régióban a következők:

▪️Szeverodonyeck városától Bakhmut városáig.
▪️Lysychansk városától Bakhmut városáig.
▪️Popasna városából Bakhmut városába.
▪️Hirske falutól Bakhmut városáig.
▪️Rubizhne településtől Bakhmutig.

Bucsai borzalmak – az ukrajnai orosz megszállás relitásai

CNN /Tara John, Vasco Cotovio, Sandi Sidhués  Oleksandr Fylyppov / Lviv and Bucsa

A satellite image shows destroyed homes and armored vehicles along Vokzalna Street, in Bucha, Ukraine, on March 31.

Műholdfelvételen láthatóak a lerombolt házak és páncélozott járművek a Vokzalna utca mentén, az ukrajnai Bukában március 31-én. (Maxar Technologies/Reuters)

Az orosz harckocsik és páncélozott személyszállító járművekből álló oszlop végigszáguldott egy lakóutcán Bucsában, a főváros, Kijev fákkal szegélyezett külvárosában. Ez február 27-én volt. Nem sokkal később ugyanez a járműsor romokban, parázsló roncsokkal hevert, miután az ukrán erők rajtaütöttek rajta. Az oszlop katonáinak nyoma sem volt. A rombolást bemutató videón egy férfi mormogása hallatszik: “Azt kívánom, hogy mindannyian a pokolban égjetek”.

Az ukrán győzelem azonban rövid életűnek bizonyult; az orosz erők egy hónapig tartó megszállása követte Bucsát. A külváros neve ezen a héten a háborús bűnök szavává vált, miután az oroszok elsietett visszavonulása után beszámolók láttak napvilágot gyors kivégzésekről, brutalitásról és válogatás nélküli lövöldözésről, miközben a Kreml az ukrán fővárosról az ország keleti részére helyezi át a hangsúlyt. A pusztítás országszerte tükrözi az incidenseket: Az elmúlt napokban Moszkva azt állította — bizonyítékok nélkül –, hogy a bukaresti atrocitásokat megrendezték — “hamisítványnak” és egy “tervezett médiakampány” részének nevezte.

A CNN-nek nyilatkozó szemtanúk szerint azonban a városban már hetekkel ezelőtt elkezdődött a vérengzés. Az ottani pusztítás hasonlít az Oroszország által más ukrajnai városokban elkövetett támadásokhoz, ahol a tisztviselők szerint a polgári infrastruktúrát támadás érte: az áramellátás megszűnt, a vízellátás elapadt, a kommunikációs tornyok megrongálódtak, ami megnehezítette a helyi lakosok számára, hogy ellenálljanak az orosz csapatoknak. Ukrajna azonban nem adta meg magát. A háború kezdete óta fosztogatásokról, eltűnésekről és a civilek válogatás nélküli meggyilkolásának bizonyítékairól is érkeztek jelentések.

Bodies tied up, shot and left to rot in Bucha hint at gruesome reality of Russia's occupation in Ukraine

Egy március 10-e előtt készült drónvideó rögzítette azt a pillanatot, amikor orosz katonák lelőnek egy kerékpárral közlekedő személyt a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa városában. Az incidens ugyanabban az utcában történt, ahol szombaton legalább 20 civil férfi holttestét találták meg, miután az orosz erők kivonultak a területről. A külváros neve ezen a héten a háborús bűnök szitokszavává vált, miután Oroszország elsietett visszavonulását követően, amikor a Kreml az ukrán fővárosból az ország keleti részére helyezi át a hangsúlyt, gyors kivégzésekről, brutalitásról és válogatás nélküli ágyúzásról szóló beszámolók láttak napvilágot. A Twitterre feltöltött és a CNN által ugyanarról az utcáról geolokalizált második videón egy bicikli mellett elterülő holttest és két másik, hason fekvő ember látható az úton. Az épületek nagymértékben megrongálódtak, és egy villanyoszlopot is kidöntöttek. A kiégett autókat otthagyták, és a törmelékek az utcán hevernek.