Most a konszolidáció ideje jön el

Posted by
Szabó Gábor Tuareg
>Bizony. Nem durvulás jön a győztes részéről, hanem olyasmi, amit Kádár csinált ’56 után. Meglepő? Lehet, de nincs más útja Orbánnak. Márpedig a hozzá hasonló opportunisták pontosan érzik, mit tehetnek meg, és mit nem.
Sikeresen lebutította az országot, jóideig az ellenzék semmiféle szerepet nem játszik majd. Hatalmát csak a gazdasági csőd omlaszthatja össze, mert akkor saját népe fog fellázadni ellene, és a dolog jellege alapján az ugyanolyan erős érzelmekkel megy majd, mint a mellette kiállás.
A maradék, nyugaton is piacképes tudással rendelkező értelmiség csomagol, és távozik, márpedig kreativitás, szervezőképesség, tudás nélkül egy ország nem üzemeltethető. Két dolog tartja felszínen a már most is korhadt gazdaságot: a multik és az európai pénzek.
Európa azonban Putyin miatt egységesült és bekeményített: Orbánnak még az sem lesz könnyű, hogy ne vágják ki az EU-ból, pénzt szerezni onnan pedig csak akkor tud, ha csontig kinyalja Brüsszel fenekét.
Mint mondtam: jóideig az ellenzéktől tartania nem kell, megteheti hát, hogy az európai jogállami követelményeket teljesíti. Leszakad az oroszról is, ami annál is könnyebb lesz, merthát Putyinnak hála világpolitikai jelentőségük igencsak lecsökkent, olyannyira, hogy a cár életéért nem adnék egy lyukas garast sem.
Fél éven belül mindezt megteszi. Ennyi ideje van ugyanis, mielőtt az összeomló forint és a galaktikus méretű államadósság és államháztartási hiány rezsimjét maga alá temeti. És ennyi elég is hozzá, hogy átmossa ismét népének tudatát. Menni fog, most lett kipróbálva, sikerrel.

Tökéletesen ellentétes mindazzal, amit eddig művelt? Persze. Ám épp Orbántól épp ez a megszokott. Volt ő már minden, meg annak az ellenkezője is. És lesz is még jóideig. Hogy mindebből milyen ellenzéki stratégia lehetséges, arról meg majd írok egy önálló cikket.

Címkép: Szabó Gábor Tuareg