Kapitányokról… hajózásról… elért kikötőkről

Posted by

Moskovits Péter
>Nincs mit mentegetni, ez az országgyűlési választás Magyarország szempontjából tragikus következményekkel fog járni. Ez nyilván sokunknak mérhetetlen csalódás és rossz előérzetet kelt!
Csalódás, mert ismét nem teljesült az álmunk!
A történések igen bonyolultak ezért valódi, hozzáértő szakemberek higgadt elemzését igénylik, és nem a laikusok érzelmi kitöréseit.
Ugyanakkor azonban szeretném kifejezni egyetértésemet, az önmagát legerősebbnek tartott ellenzéki párt kapitányának higgadt és nyugodt, de főleg önkritikus választási értékelésével, miszerint:
„Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, lehet, hogy döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát, végül azt gondolják: talán nem ez a legjobb kapitány.”

Irónia nélkül nagyon nagyra tartom ezt a mély gondolatokkal bíró hasonlatot hiszen 32 választókerületnek nevezett kikötőből a viharos tengeren mindössze 4 azaz négy esetben értek be a tervezett kikötőbe a kapitány úr hajói. Hű paktum-társaként és szövetségeseként hajózó másik – nemzetiesebb – flotta még rosszabbul szerepelt, hiszen a 29 választókerületi kikötő egyikét sem sikerült elérniük, ezért érthető, ha kíméletlenül el akarja hárítani a ő is a felelősségét! Eközben ugyanazon a tengeren hajózó másik 45 hajóból 14 azaz tizennégy (!) érte el a megcélzott kikötőt.  Ezeknek a számoknak az alapján a két „legerősebb” és egymással szövetséges kapitánynak valóban van oka az önkritikára!
Komolyra fordítva a szót,
senkit nem akarok sem felmenteni, sem kínpadra vonni ennek a történelmi vereségnek az okán. Ez nem egy laikus blogger feladata…
Viszont annak sincs itt az ideje, hogy egy újabb hatalmi játszmát kezdjenek el azok, akiknek a felelőssége ugyanúgy fennáll, mint bárki másé!

( A szerző a „kerekasztal” bloggere)

Címkép: Willem van de Velde festménye