Beindult a 2026-os kampány, már építeni kell vidéken a bizalmat

Posted by
Gyuricza
>“A városiak rasszizmusa a vidékizés”. Van egy haverom aki akkora libsi hogy az origó riogatni tudna vele és ez az ő mondása sok évvel ezelőttről. Nem tudnék vele jobban egyetérteni.
Ez a bejegyzés az empátiáról szól.
12 év Fidesz teljhatalom után játszunk el a gondolattal, hogy mi van, ha több millió magyar polgártárs nem pathologikus. Nem szenvednek téveszmében. Nem agymosottak.
Vad feltételezés, de maradj nyitott erre a pozícióra pár mondat erejéig.
Szóval nekem az a szerencsém hogy kétkulacsos életem van, vagyok vidéki is meg libsi művész.
Ha a disznóvágós gumicsizmámat veszem fel, akkor azt kell hogy mondjam, hogy Budapest logikája nem működik vidéken. És itt nem a médatorzításról beszélek.
Ez attitűd kérdés. Szociális reprezentációk szempontjából markánsan eltér a két csoport.
Szóval vidéki embert nem érdekelnek a szivárványos zászlók, a jogállamiság egy szitokszó, a Brüsszel meg valami gonosz háttérhatalom, nem pedig egy tök unalmas város fura építészeti megoldásokkal, a klíma kérdést is annyiban, hogy látja a szemével hogy szikrázik az eke ha szánt.
Nem fogja megérteni az EBESZ, Interpol, Európai parlament jelentését.
Pont az a legnagyobb kihívása hogy kulturálisan és gazdaságilag hátra van hagyva és 12 éve azt látja hogy vagy van fidesz vagy nem jön a pénz.
Régen se volt jobb, fel tudom neked sorolni nálunk azokat a falukat, amik az átkosba nagyot mentek… főleg azért mert valamelyik párttitkár ott szeretett vadászni. De rendszerváltás után is nálunk akkor lett az első betonos út a hegyen, amikor elkezdtek a NER-esek (akkor még nem így hívták őket) pincéket venni és nem tudott feljutni a Pajeró, míg én vígan felcsavartam az UAZ-zal.
Nincsenek munkahelyek, szarok az utak, orvos ritkán van, fiatalok elmennek és nem történik nagyon semmi, ha valaki a faluból nem fog kezet a jó emberekkel.
Ezt azért mesélem el, mert voltam haverommal (külföldön élő, pici, ful lelkes multis csaj) választás győzködni valahol kelet Magyarországon
Amíg ő néniket győzködött olyan gazdasági mechanizmusokról, amit én is alig értek, addig elmentem a kocsmába inni a helyiekkel, meg cigiztem fiatalokkal a buszmegállóba és vettem parizert meg zsemlét a boltban. Mindenki kb azt mondta hogy régen nem volt, aztán lett pénz. Hozza a pénzt a kormány, ők meg tudják, hogy ki az akivel jóba kell lenni. A pénzt mondjuk az eu adja, de senki nem olvassa a táblákat. Nem érdekli őket, hogy keres rajta az, akinek ebből haszna van, de legalább nekik van járda meg le lesz cserélve a bolt teteje. Tudják. hogy szar, de ez van. Nem tudják ki az az ursula von der leyen, örülnek hogy nyugtuk van meg nem jönnek migránsok. Békében akarnak élni. Pesti ember meg turistának jön csak ide, vagy azért ha kampányolni akar. Mondtam hogy turista vagyok, csókolom hagyjuk a politikát, de kérnék még egyet abból a rizlingből. Az elveket nem lehet megenni, a burgonyát meg igen.
Tetszik nem tetszik ez van.
Ezt a kulturális buborékot kell áttörni.
Az érzés amit a fidesz közvetít, főleg a vidék felé az, hogy ‘bizalom’ ‘jelenlét’ ‘biztonság’.
Az ellenzék meg a fura emberkék, akik néha megjelennek a faluban, aztán gyorsan eltűnnek este és egyedül marad a vidéki (utálom ezt a szót) a fidesszel. A fidesz meg ott marad neki és bízhat benne. Tudják, hogy nem tökéletes, de jobb a van, mint a lenne.
2022-04-03 19:00-órakor beindult a 2026-os kampány. -2 nap van: az ellenzék (nem-fidesz) két napot vesztett, mert már rég azon kéne dolgoznia, hogy alakít ki helyi őrszemeket és hogy kezd el kultiválni egy kapcsolatot a vidékkel. És nem a vidékfejlesztési politikáról beszélek (csak),mert az a fidesznek se nagyon van azon túl hogy fessük ki a kultúrházat. Egyrészt kell egy terv, hogy zárjuk össze a társadalom eltávolodott rétegeit. Másrészt a mi felelősségünk, fővárosi libsiként, hogy kimenjünk a deáktérről, csepelen át, elhagyjuk még pest megyét is (hallatlan) és megpróbáljuk értékítélet és kritika mentesen megérteni, hogy mi van a vidéki szavazó fejében. Miért hozza egy évtizede következetesen ugyan azt a döntést (propagandán túl). Nem kioktat. Nem lekezel. Nem gőgös. Kérdez majd őszintén és értékítélet mentesen hallgat. Mert csak úgy tudjuk meggyógyítani ezt a nemzetet, ha tényleg elkezdtek figyelni egymásra. És a kapcsolatoknak egy titkos összetevőjük van: a bizalom. A bizalomhoz meg idő kell. Mindig idő kell.
A harmadik pontot meg megírom valamikor csak most feszít már egy projekt, amit be kéne fejeznem mielőtt rámég.

Úgyhogy majd egy szép napon.

Marabu rajza : Nem földrengés, esélytelenség