Az emberek magukra vannak hagyva, csak a gorgó Orbán gágog a képernyőről

Posted by

Borbély András
>Szerintem a választás vereség egész egyszerű oka, hogy az ellenzék egész egyszerűen nem mondott és nem csinált semmit már megint. Nem vállalt kockázatot, nem lépett ki a komfortzónájából, nem szegte meg a kormány által kialakított konszenzust. Már bocs, de a jogállam-korrupció-demokrácia-nyugat duma csak a ti, vagyis a politizáló elitek szűk osztályérdekeinek védelméről szól, semmi másról, amit ráadásul a „pórnép” kellene nektek megszavazzon. De mégis miért kellene?
Egész egyszerűen azt vártátok, hogy magától a ti oldalatokra billennek a dolgok, mert ugye az nem lehet, hogy ne így legyen. De lehet. Ha nem csináltok semmit, akkor nem lesz semmi. Ez ennyi. Folyton a széljobb által elfoglalt centrum felé politizáltok. Pedig az nyer, aki mer különbözni, tiszta sor, orbánizmusban Orbán a legjobb, miért olyan nehéz ezt felfogni?
Mit mondtatok az embereknek, ami róluk, az ők érdekeikről, az ők életükről szól? Semmit. Nektek jó a neolib, nektek jó a náci vartyogás. „Korrupció”, anyám, mégis miről beszéltek? A valóság szele meg se legyintett. Pedig nem olyan bonyolult az egész.
Egy csomó időtök volt rá. Meg kell hallgatni és meg kell érteni az embereket. Meg kell érteni, hogy mit és miért gondolnak, hogy mi a helyi történet, mi a kontextus, eresszél gyökeret a valóságba. Ott kell lenni velük, együtt kell gondolkodni, bizalmat kell építeni, megtervezni, elkezdeni, megszervezni, végivinni a folyamatokat. Figyelem, empátia, elköteleződés, tanulás, ennyi. Jelenlét, bazmeg. Lehet ettől sem fogsz nyerni, de legalább van hiteled, tudod, miről beszélsz. De nektek csak a hiányotok érződik ott is, ahol ott vagytok.
A lárvaarccal kiskosztümben pózoló módi, amit kampánynak és politikának hívtok, nem fog bejönni, milliószor bebizonyosodott. Az a helyzet, hogy lusták vagytok és buták és nincs bennetek szeretet azok iránt az emberek iránt, akiknek a problémáira választ kellett volna adnotok. Az emberek magukra vannak hagyva, csak a gorgó Orbán gágog a képernyőről. Apámhoz, anyámhoz ki beszélt? A falvak, telepek lakóihoz, a munkásokhoz, a diákokhoz? Nem pózolni kell, hanem gondolkodni. Ha nincs kocsid, menj biciklivel, ha nincs pénzed, hozd ki olcsón. Csak legyen értelme a mondókádnak, el fog jutni, hidd el. De ötletetek se volt, mit mondhatnátok. M
ost sápítozik a milliárdos fiúka, hogy „nem ismerjük az országot, amelyben politizálunk”. Mégis mi a tetves istennyilát csináltál az elmúlt 12 évben képviselői fizetésből, ha nem ismered? Hogyhogy nem ismered? Gyorskajáldából kéne a tudás, mi? Recept kéne? Megdolgozni érte, na azt nem. Elidegenült, üresfejű, romlott senkik vagytok. Na ezért.

Címkép: Marabu