Orbán Viktor “ellenfélnek” nevezte Zelenszkijt, miután megnyerte az újraválasztást

Posted by

Orbán Viktor “ellenfélnek” nevezte Zelenszkijt, miután megnyerte az újraválasztást

Rob Picheta és Bardi Bálint a CNN-től

(CNN)Magyarország tekintélyelvű vezetője és régi orosz szövetségese, Orbán Viktor győzelmet hirdetett az ország parlamenti választásán, ezzel megszerezte negyedik egymást követő ciklusát a hatalomban. Orbán Fidesz pártja a szavazatok 71%-ának összeszámlálásával fölényesen vezetett – közölte vasárnap este a magyar nemzeti választási bizottság.
A választási kampányt Moszkva ukrajnai inváziója uralta, ami miatt Orbánnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való hosszas kapcsolattartását is górcső alá vették. Győzelmi beszédében Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nevezte az egyik “ellenfélnek”, akit a kampány során le kellett győznie.

Magyarország nagymértékben függ az orosz energiától, és Orbán Viktor eddig elkerült minden lehetőséget, hogy elítélje Putyin szomszédos állam elleni támadását, ami megnehezíti az EU azon erőfeszítéseit, hogy egységes frontot mutasson vele szemben.
Annak ellenére azonban, hogy a közvélemény-kutatások szorosabb versenyt jósoltak, Orbán Fidesz pártja az ország nagy részén kényelmesen nyert. Márki-Zay Péter ellenzéki vezető még saját körzetében sem tudott nyerni, ahol korábban polgármesterként dolgozott.
“Olyan győzelmünk van, hogy a Holdról is látszik, de az biztos, hogy Brüsszelből is látszik” – mondta vasárnap esti beszédében Orbán Viktor, utalva kormányának az uniós vezetőkkel régóta fennálló feszültségére.
“Életünk végéig emlékezni fogunk erre a győzelemre, mert rengeteg ellenféllel kellett megküzdenünk” – mondta Orbán, számos politikai ellenségét említve, köztük a magyar baloldalt, a brüsszeli “bürokratákat”, a nemzetközi médiát, “és az ukrán elnököt is – soha ennyi ellenfelünk nem volt egyszerre”.

Orban visited his ally Putin weeks before Moscow invaded Ukraine.
Orbán hetekkel azelőtt látogatta meg szövetségesét, Putyint, hogy Moszkva megszállta volna Ukrajnát.

Kényes kapcsolat az EU-val
Orbán 12 éves hatalma alatt, amelyet most 2026-ig meghosszabbítanak, szoros ellenőrzést szerzett a magyar igazságszolgáltatás, a média és az oktatási intézmények felett. Olyan jogszabályokat hozott, amelyek a migránsokat és az LMBTQ+ közösséget célozzák, és arról beszélt, hogy “illiberális” államot kíván építeni az EU-n belül.
Kritikusai régóta kifogásolják, hogy a politikai játékteret ellenfelei ellen fordította. A múlt hónapban az Európai Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ) teljes körű nemzetközi megfigyelési műveletet javasolt az április 3-i szavazáshoz – ami ritka lépés egy uniós állam esetében -, miután értékelte a “demokratikus választások feltételeinek általános romlásáról” szóló állításokat.
“Az egész világ láthatta ma este Budapesten, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív politika és a nacionalista politika győzött” – mondta Orban vasárnap este. “A mi üzenetünk Európának az, hogy ez nem a múlt, hanem a jövő. Ez lesz a mi közös európai jövőnk”.
Oroszország ukrajnai inváziója óta Orbán elsősorban azzal a platformmal kampányolt, hogy Magyarország csapatait és fegyvereit tartsa távol a konfliktustól. Az Ukrajna elleni uniós szankciók nagy részét támogatta, mióta Oroszország megszállta Ukrajnát, de ellenállt a továbblépésnek, és béketeremtőként tüntette fel magát a választók előtt.
Szerdán külügyminisztere azzal vádolta meg Ukrajna kormányát, hogy egyeztetett a magyarországi ellenzéki pártokkal, anélkül, hogy bizonyítékokat említett volna.
Az ellenzék bírálta őt álláspontja miatt. “Putyin újjáépíti a szovjet birodalmat, Orbán pedig csak stratégiai nyugalommal nézi” – mondta Marki-Zay ellenzéki vezető egy márciusi nagygyűlésen – jelentette a Reuters.
Marki-Zay azonban vasárnap késő este elismerte vereségét, és azt mondta támogatóinak: “Nem a Fidesz győzelmét vitatjuk, hanem azt, hogy ez a választás demokratikus és kiegyenlített volt.
“Ebben az országban maradunk, kiállunk egymásért, fogjuk egymás kezét, és nem engedjük el egymást. Nehéz idők jönnek, függetlenül a választási eredménytől. Tudjuk, hogy minket fognak hibáztatni, mi leszünk a bűnbakok, ezért fontosabb, mint valaha, hogy fogjuk egymás kezét, és ne engedjük el” – mondta.
Orbánnak már az invázió előtt is kényes volt a viszonya az EU-val. Kormányát a blokk vezető személyiségei a jogállamisági kérdések miatt bírálták; az év elején az európai legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy az EU blokkolja a Magyarországnak és Lengyelországnak nyújtott finanszírozást a demokratikus jogok megsértése miatt.
Vasárnap népszavazást tartottak Orbán vitatott törvényéről is, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemváltoztatást népszerűsítő oktatási anyagokat és programokat a gyermekek számára.