Az ukrán elnök: Orbán úr elvesztette a becsületet Moszkvába menet

Posted by

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  vasárnapra virradóra megjelent videojában hosszan kárhoztatta az Orbán-kormányt és néven nevezve Orbán Viktort, amiért még mindig Putyinbarát politikát folytat, nem foglal állást egyértelműen Ukrajna mellett és nem tesz eleget morális kötelességének, mint ahogy azt teszi egész Európa.
“Egy olyan emberhez fordulok, aki úgy tűnik, nem teljesen érti, hogy mi történik most, min megyünk keresztül. Nem csupán Ukrajnában, hanem egész Európában. A magyar miniszterelnökhöz, aki csaknem egyedüliként támogatja Putyin rezsimjét.
Nem valami különleges dolgot kértünk Budapesttől. Azt sem kaptuk meg, amit mindenki más már megtett a békéért. Nem kaptuk meg az életbevágóan fontos védelmi fegyverzetet és nem láttunk erkölcsös politikai vezetést náluk. Nem láttunk semmilyen erőfeszítést annak érdekében, hogy megállítsák a háborút. Miért történt ez?
Egész Európa békét akar. Senki sem akarja Európában, hogy a harcmező átkerüljön Mariupolból Budapestre, Harkivból Varsóba vagy Csernyihivből Vilniuszba. Egész Európa meg akarja állítani a háborút. Akkor a hivatalos Budapest miért megy szembe egész Európával, az összes civilizált országgal? Minek az érdekében cselekszik?
Ha ez háború, akkor ezt háborúnak kell nevezni és nem “speciális hadműveletnek”. Ha egész Európát fenyegető veszélyről van szó, akkor ezt kell mondani. Ezt hívom én becsületnek, aminek híján van Orbán úr. Lehet, hogy elveszítette ezt a becsületet valahol a Moszkvával folytatott kapcsolata során.”