“Óriások palotáját/ Elfoglalom én”

Posted by
Lendvai Ildikó
>Hát megvagytok. Itt vagytok.
Mennyit kerestük: hová lettek az előválasztásra megmozduló fiatalok? Átmeneti fellángolás volt? Már nem akarnak beleszólni a közéletbe? És most eljöttek. Nem vesztek el. Itt vannak, a Kossuth téren, a Tanítanék mozgalom és noÁr szolidaritási koncertjén.
Még adnak is a zsebpénzükből, ösztöndíjukból a sztrájkalapba gyűjtőknek, a polgári engedetlenség idejére fizetésüket vesztő tanárok megsegítésére. Hallgatják a zenekarokat, a slam költőket. Nagy Ervint, aki most a “Miénk itt a tér”-t énekli, a Falusi Mariannal együtt színpadra lépő noÁrt. Visszakiabálnak a szónokoknak: “Szabad ország, szabad oktatás!”. Skandálják a népszavazásról: “Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ!” Van, akinek a dzsekije alól kilátszik a kockás inggallér, egy másikon vicces válltáska “KORMÁNYVÁL/TÁSKA” felirattal.
NoÁr a SZFE-tüntetéseken megismert slam versét-dalát adja elő. Vele éneklik: “Kicsi vagyok én,/ Majd megnövök én,/ Apámnál is, anyámnál is/ Nagyobb leszek én.// Kicsi vagyok én,/ majd megnövök én,/ Óriások palotáját/ Elfoglalom én!”
Pedig nem is kicsik. Langaléta fiúk, sudár, hosszú hajú lányok. Megnőttek.
Didergek, lassan elindulok. Ők maradnak. Övék itt a tér.