A változás

Posted by

Hargitai Lilla

>Orbán Viktor nagy formátumú, zseniális politikus. Régóta készülök leírni ezt a mondatot. Tizennyolc évesen ámulattal néztem ezt a nálam pár évvel idősebb embert a tévében. Bátor volt, szerette a hazáját, dönteni mert, volt víziója, és a riporter kérdésére egy mondatban meg tudta fogalmazni mit jelent a „demokrácia”, amikor a legtöbb magyar még azt sem tudta, mi az. Csodáltam a bátorságát, a hazaszeretetét. Megértettem és ma is megértem miért látják benne sokan az erős, határozott vezetőt. Pártot szervezni, rendet tartani, politikai célok érdekében áldozatokat vállalni nagyon tud, tudott. Orbán Viktor karizmatikus személyiség, és megérdemli, hogy a magyar történelem-könyvekbe kerüljön.

Most 2022-ben, legyen ennyi elég. Politikai elemzők sora, nálam okosabb emberek tömege írja le nap mint nap, hogy hol csúsztak el a dolgok.

Talán mikor először engedte lengeni az Árpád-sávos zászlókat az Astoriánál. Amikor jött a rovásírás, a magyarkodás. Egy napon elvette tőlünk a kokárda használatának büszkeségét. Amikor azt láttam, hogy elszigetelte magát, és megszűnt a valóságérzékelése. Amikor olyan hatalmat épített, ami szinte csak őrá épül. Amikor már emberéleteken gázolt át. Amikor egy tollvonással elvette az emberek magánnyugdíját. Amikor becsapta a saját választóit, függő, hűbéri rendszerben tartja őket. Amikor joggal tiporta a demokráciát, az emberi jogokat, a sajtó-szabadságot. Elüldözte a CEU-t. Külső ellenségeket kreált (Soros, EU, migránsok), hogy össze-tartsa táborát. Olyan kézbe köpött amelyik etette… (ki tenne ilyet?), hiszen az EU, és Soros támogatták…mint mindenkit, aki egy nyílt demokratikus társadalmat szeretett volna, ahol „virágozhat minden virág”.

Azért írom ezt a posztot, mert az ellenzéki barátaim évek óta egymással kommunikálnak, küldik a cikkeket, mémeket, sajnálkoznak, szomorkodnak. Értelmetlen petíciókat írnak alá, néha kicsit kimennek tüntetni, de elszegényednek, megöregednek és elcsitulnak. Minek leírni egymásnak, hogy nem ezért küzdöttünk 89-ben? Hogy amikor az Ellenzéki Kerekasztal létrejött és szabad választások jöttek nem egy korrupt, hazug, a lakosságot rettegésben élő, szegény Magyarországot akartunk? Ahol a másként gondolkodóknak ma nincs levegő? Ahol az emberek elszegényednek? Ahol embereket listára tesznek, és ellehetetlenítenek? Ahol a civil szervezeteket nem hagyják dolgozni, (csak a „baráti” civileket”)? Ahol a médiában csak bizonyos mondatok es álláspontok és személyek szólalhatnak fel? Hogy tudnám elmagyarázni a vidéken élőknek, hogy a szakértelem, a vélemény, az innováció már nem számít az állami munkahelyeken, a közigazgatásban, csak a hűség és a bólogatás. Minek leírni, hogy gyűlöletre nem lehet építeni politikát, hogy ez a kis ország leírja magát a térképről, a szégyenletes külpolitikája miatt? Miért írok most mégis?

Három ok miatt.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér
Hargitai Lilla

1) Fidesz-es barátaim! Ez a poszt nektek szól. Tudom, látom, hogy meghasonlotok. Belebetegedtek. Tudom, hogy nagyon nehéz. Nem ebben hittetek. Nem így akartátok. Önkormányzatoknál, iskolákban, cégeknél, az egészségügyben… Ki egzisztenciális félelemből, ki gyávaságból, de nem mert felállni. Sokan csöndben vagytok, tűrtök, nyeltek. Egymás között és még néha velem is, összenéztek… Tudjátok, hogy ez már vállalhatatlan. Sugdolózva beszéltek…Sokan közületek nem is tudjátok, milyen világ lehetne. Mert már ebbe születtetek. Sokan féltek az elszámoltatástól. Azért írok mert szeretném, hogy legyetek szabadok. Ne féljetek.

2) Adjatok lehetőséget az alternatívának, adjatok lehetőséget a fiataloknak. Legyen elég ebből a hazug világból. Tudom, hogy az ellenzék nem tűnik egységesnek. Tudom, hogy féltek a káosztól és attól, hogy a fiatalok tapasztalatlanok. Gondoljatok 88-89-re. A mostani választás generációs választás is. Válasszátok azokat, akiknek a szíve a helyén és akik hittel állnak neki, és nem maguknak, hanem a magyar embereknek akarnak jót. Azokat, akik alapvető erkölcsi és emberi jogokat képviselnek. Tudom, hogy a jó emberek sokszor csak teszik a dolguk és épp a szerénységük folytán nem olyan izgalmasak vagy karizmatikusak. (Képzeljétek csak el hol lennék most ha az impulzív Trump lenne az USA elnöke most, amikor Putyin lerohanta Ukrajnát. Már gépek szállnának felettünk, „kiknek térkép e táj”.) Adjatok inkább esélyt a demokratikus értékek képviseletének. Kételkedjetek, hogy a ti köreitekben az igazságot halljátok-e…hallgassatok az eszetekre, a szívetekre. Vannak dolgok amik egyszerűen vállalhatatlanok még pénzért, egzisztenciáért cserébe sem…Válasszátok a szabadságot.
Nem lesz egyszerű. A politikai változáshoz idő kell.A kommunikációs térben is jelenős változások kellenek, még a választások után is, mert a szabadságot nem csak megélni kell, hanem mondani, mondani, mondani. Az eredményeket kommunikálni. Tanuljon az ellenzék az ukrán elnöktől. Kommunikációval háborút nyer épp… Hogy nem szabad elfáradni, és munkához kell látni. De ehhez esélyt, felhatalmazást nektek kell rá megadnotok. Hogy lehet és kell is, hogy másképp legyen. Csak hit kell és tudás, és elszánt akarat. Hogy felszámoljuk a szegénységet, a társadalmi egyenlőtlenséget, hogy az embereknek legyen munkája, jövedelme, és hogy támogassuk a termelőt, az ipart, fizessük meg az ápolót, a tanárokat…

Senki nem ígéri, hogy könnyű lesz, de meddig hagyjuk, hogy a stadionok fontosabbak legyenek a kórházaknál? Meddig viseljük el a hallgatást, a hazug kapcsolatokat? Addig míg megbetegítenek minket?

3) „Vigyázó szemetek” Mariupolra vessétek. Nincs semmilyen olyan hatalom, amelyik igazolhatná gyermekek, csecsemők, anyák meggyilkolását. Nincs olyan politikai cél, ami erre okot indokot, alapot adhatna. Ez egy értelmetlen, XX. századi módon indított területszerzésért folyó harc egy szabad ország integritását sértő háborúban. Minden jó érzésű embernek azonnal fel kell lépnie mindennemű erőszak ellen. Itt nincs helye tétovázásnak, óvatoskodásnak, visszavonulásnak. Magyarország leírta magát a hallgatásával, az orosz propaganda átvételével, azzal, hogy vezetőink nem utaznak Kijevbe…A hallgatás itt és most egyetértés. Jóérzésű ember ezzel nem érthet egyet. Rázzon fel ez a háború minden magyar embert. Valószínűleg évtizedek múlva tudjuk meg, ha egyáltalán mi volt Orbán célja – leginkább félelem a választások elvesztésétől? – micsoda önzés! Vagy egy háttérben Putyinnal kötött deal? Esetleg Kárpátalja „visszaszerzése”? Csak találgatni tudunk. De egy bizonyos, Orbánnak fogalma sincs az európai politikáról. Semmi sem fontos a jelenlegi világtörténelmet alakító orosz-ukrán háborúban, mint hogy valaki értse mi történik a világban. Higgyétek el veletek együtt én is borzasztóan sajnálom, hogy Orbán Viktor már nem érti, nem látja. Hogy olyan magasan van, hogy senki sem mer mást mondani, mint amit hallani akar.

Ne bízzátok az országot olyan vezetőre, aki gyűlöletre épít, uszít. aki kiír minket az Európai Unióból. Aki nem látja, hogy miközben megsérült Európa és vérzik, egy egységes új, erősebb Európai én van újjászületőben.

Amiből ez a kicsiny ország, a maga fura önsorsrontó magatartásával és különös, senki számára nem érthető, bonyolult nyelvével (és gondolkodásával) csak még jobban elszigeteli magát. Történelmi felelősségünk kiállni az áldozatok mellett és az erőszak ellen. Történelmi felelősségünk támogatni az EU-t és a NATO-t, és amint lehet bevezetni az EURO-t. Történelmi felelősségünk abbahagyni ezt a sértődött, „minket mindenki bánt” politikát.

Kérlek, gondolkodjatok picit hosszabb távon, el kell már indulnunk felfelé, most visszafelé haladunk a feudalizmus irányába…

Külföldön élek, a magánéletem és betegségem hozott ide. A sors hozta így. Eddig nem éreztem úgy, hogy van jogom beleszólni Magyarország sorsának alakulásába, ha már csak áttételesen vagyok napi elszenvedője a nyomásnak, ami az otthoniakra hárul. De nem nézhetem tétlenül, ahogy ez az általam szeretett ország, a hazám, önmaga által ásott sírtba kerül, s nem várnám meg, míg sírját majd népek veszik körül. Nem nézhetem tovább az önsajnálatot, a növekvő kirekesztettséget, és nem nézhetem tovább a szegénységet, amibe az ország nagy része sodródik.
Nem igaz, hogy a világ ellenünk van.
Nem igaz, hogy a Nyugat támad minket.
Nem igaz, hogy az Európai Unió a magyar emberek ellen van.
Nem igaz, hogy Magyarország a kereszténység védőbástyája, Európa védelmezője (most éppen Ukrajna az, és ha valamikor mi is voltunk azok ez pusztán földrajzi elhelyezkedésünkből következik.)
Nem igaz, hogy mi magyarok nem vagyunk jó emberek, vendégszerető és segítőkész emberek.
Nem igaz, hogy ne tudnánk jobb körülmények között élni, jobb munkát vállalni, kiemelkedően teljesíteni a sportban, oktatásban, tudományban, nem igaz, hogy nem tudnánk kicsiny mintaország lenni, finn jólétben élni, jóízű, boldog ország lenni.

A világ olyan, amilyenné tesszük. Mi döntünk. Mindig van választásunk. Abból, ami most van, most már legyen ELÉG!
Válasszátok a szabadságot.