IDEA: Tovább zárult az olló, a Fidesz-KDNP 41, az ellenzék 39 százalékon áll

Posted by

>A március második felében készített kutatás szerint az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztás idején volt ilyen magas. A teljes népesség vonatkozásában a Fidesz-KDNP lista újabb 1, míg az ellenzék 2 százalékponttal növelte támogatottságát az előző március eleji méréshez képest, így a két versengő politikai erő között ismét csökkent egy hajszálnyival a távolság – olvasható az IDEA Intézetnek a Népszavához eljuttatott legfrissebb felmérésében.

A március 22. és 28. között között készített reprezentatív adatfelvétel alapján a februári mélyponthoz képest a Fidesz esetében 3, az ellenzék estében 5 százalékpontos emelkedés regisztrálható, ami meghaladja a minta hibahatárát. Mint írják, szokatlanul nagy a preferencia átrendeződés mértéke:„A teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék. Érdemes megemlíteni, hogy az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztási időszakában volt ilyen magas. (…) A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt sem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.”

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor továbbra is jelentősebb, 5 százalékpontos a kormánypárt előnye. Igaz ugyanakkor, hogy március elejéhez képest ebben a rétegben is kissé, két százalékkal emelkedett az ellenzék támogatottsága, miközben a Fideszé nem változott. Így az IDEA következtetése szerint az 5 százalékpontos különbség egy záruló olló eredménye.

Závecz: szoros az állás a vasárnapi választás előtt, a bizonytalanok dönthetnek

Republikon: A magyarok több mint negyede fontolgatná, hogy külföldre költözik, ha Orbán Viktor hatalmon marad

A felmérés kitért a „bizonytalanok és titkolózók” április 3-i országgyűlési választáson való részvételi szándékára. Ennek alapján a választáson aktívnak tekinthető, de listapreferenciájukat titkoló vagy azzal kapcsolatban bizonytalanok aránya – 70 százalék körüli részvétel esetén – 400-450 ezer fő lehet. Az IDEA mérései szerint mindkét nagy politikai tömbnek vannak még tartalékai ebben a csoportban, ugyanakkor mintha egy hajszállal nagyobbak lennének az ellenzéknek. Az adatok azt is mutatják, hogy az aktív bizonytalanok és aktív titkolózók szokatlanul nagy aránya – több mint kétharmaduk – női szavazó. Szintén magas körükben a nagyvárosi szavazók és a 40 év alatti fiatalok aránya. Kiemelték még: „A magyar választás eredménye az elnyert egyéni mandátumokon múlik, tehát az országos tendenciák kiterjesztése egy-egy egyéni választókerületre, erősen vitatható” – állapítja meg az IDEA, és végezetül megjegyzi, a következő napokban a két nagy politikai tömb óriási mozgósítási versenye várható. Az IDEA Intézet további felmérést nem folytat, ezért a mozgósítás hatását, illetve további esetleges változásokat már nem tud vizsgálni, így április 3-ra választási előrejelzést sem készít.

Megjelent a Népszava Belföld rovatában 2022. március 31-én.