Az eldobott szavazatok nem vesznek el!

Posted by

Mindenesetre nyom van elég. A román hivatalos hatóságok nem kimondottan Orbán Putyin-fia Viktor hívei, nagy kérdés, hogy mikor ismerjük meg nyomozás eredményét. Függetlenül a körülményektől elmondhatjuk, hogy az elégetett, szemétre vetett szavazatok nem vesztek el. És nem úgy gondoljuk, hogy a Jóisten színe előtt, meg erkölcsileg, netán az igazság szempontjából, dehogy. Azok a nevek ott lesznek Búpesten, a naná, hogy Nemzeti Választási Irodánál, a Jel pedig rajtuk lesz – ott, ahol kell. Az erdélyiek 110 százalékban tudják, kire szavazzanak.

Tusványos után pedig egész Erdély bevonul a világtörténelembe mint varázslat, amely kibulizta – hogy a cinikus imposztorok folytathassák.

Utóirat

Három napja kínlódom egy jegyzettel, nem tudtam befejezni, nem a csattanóra vártam, nem azért, bár ha eszembe jutott volna valami jó csattanó, nyilván elsütöm – és most itt van ez a mi kis jeddi Reichstagunk… és ilyen most már minden órában, minden percben várható április 3-ig. Vagy örökkétig?
Látják, ez a jó csattanó publicisztikailag, ez az örökkétig. Mégsem állom meg, hogy ne másoljam ide be azt a torzót, amit más befejezéssel megírtam, de a más befejezés nem jutott eszembe.

Nemes versengés

A gömboid nő legurul a buszról, a művelet pluszban megizzasztja, közben az ismerőse éppen kapaszkodik fel, mögötte magam is, a biztos talajon állva a nő indulás előtt még boldogan odakiáltja ismerősének: „A Demokrácia Központból jövök”, mi pedig indulunk a Seggesuarra meno hadi utu rea.
A Demokrácia-központból jött…
Sokat gondoltam az utóbbi napokban a Demokrácia Központokra, az ott dolgozókra; nem túl nagy rokonszenvvel, de emberi kérdésekkel nyugtalan lelkemben:

Vajon hogy győzik a sok munkát, a levélszavazatok begyűjtését, az önzetlen tanácsadást?

Vajon igaz, hogy halottak is bemehetnek a leveleikkel? (Jó, ezt nem szó szerint kell érteni…)

Olvasnak ők ellenzéki sajtót? Néznek ellenzéki tévéket? (Mármint nem a halottak, hanem a demokráciával sújtottak…)

Tudják ők, ott a Központban, hogy mi a demokrácia? Úgy hozzávetőlegesen. Vagy csak ugyanúgy demokraták, mint a Fiatal Demokraták…

Meg van-e fizetve rendesen a munkájuk? Darabbér lelkenként?

És még néhány kérdés; ne tekintsék szónokiaknak, hiszen konkrétabb kérdéseinkre választ kaphatunk a http://www.valasztas.info weboldalon.
Amúgy nyugodt vagyok. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke nemrég elmondta: fokozott ütemben zajlik a levélszavazatok begyűjtése, az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központok pedig hosszabbított ügyfélfogadási idővel várják mindazokat, akik szavazatukat kívánják leadni, vagy segítséget kérnek az azonosító nyilatkozatok kitöltésében. Az elnök asszony int: „Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy senki ne bízza levélszavazatát a postára, hanem adja le mielőbb, de legkésőbb április 2-ig az EMNT Demokrácia-központok valamelyikében, vagy az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség önkormányzati képviselőinél, önkénteseinél. Csak így garantálható, hogy a levélszavazatok időben és biztonságban megérkeznek Magyarország kolozsvári vagy csíkszeredai főkonzulátusára”.
Mindezek után érthető a buszról leszálló nő elégedettsége.
Mégis, bennem valami nyugtalanító érzés motoszkál.
Hiszen az RMDSZ is gyűjti a levélszavazatokat, ő is eligazít, ő is segít a kitöltésükben stb. Ez a segítség megfizethetetlen, a versengés nemes, bizonyára részletekbe menő és hatékony. No de nem olyan verseny ez, mint egykor az, hogy ki hoz be több embert a téeszbe?
Nem kell ide reklám! Figyeljük meg: az RMDSZ gyakorlatilag nem is kampányol, szinte hihetetlen. Milyen meglepetéssel jönnek elő Kelemen Hunorék? Hogy Antal Árpádék milyen meglepetéssel jönnek elő, tudjuk. Semmilyennel, részükről már semmi sem meglepetés.
Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza! Vagy ahogy Bödőcs Tibor mondja, mondaná: éljen a „Ruszkik, haza, család” szentháromság!…