Nagy, fekete autók láttak a Századvég épülete előtt

Posted by

A Vox Populi választási kalauz bejegyzése:

Óriási ellenzékbarát fordulatól számoltak be egy, a választási esélyek alakulásáról szóló tegnapi konferencián a Nézőpont, a Századvég és társaik. Három kormánypárti intézet mutatott be ugyanis eddig nem látott szavazatarány-becsléseket. Bár az adatfelvételek technikai részleteiről semmi nem jelent meg a sajtóban, és az se mindig világos, hogy mért adatként vagy „szakértői becslés”-ként mutatták be számsoraikat, az elhangzottak szerint mindhármuknál pár százalékponttal csökkent a Fidesz előnye az ellenzék előtt a saját utolsó megjelent adatsoraikhoz képest.

A Századvégnél (2021 októberhez képest) négy ponttal többet erősödött az ellenzék, mint a Fidesz, és visszaestek a kisebb pártok. A Nézőpontnál március közepéhez képest két százalékot rontott a Fidesz, és egyet-egyet javított az ellenzék, illetve a Mi Hazánk. Ezek a gondolatok összhangban álnak azzal a pár nappal ezelőtti megfigyeléssel, hogy szokatlanul sok nagy, fekete autót láttak a Századvég óbudai épülete előtt, és egy magas szintű válságtanácskozásra is utalhat.Az ellenzék addig is abban bízhat, hogy mint a 2019-es önkormányzati választások idején, vagy korábban 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben, azonképpen most is erősen torzít a közvélemény-kutatások átlaga a Fidesz javára.
Ugyanakkor a tekintélyes Medián szerint győzni fog a Fidesz. Mandátum becslésük: Fidesz 128 mandátum. Ellenzék 71 mandátum. A hvg.hu-n közölt előrejelzés szerint a Fidesz-győzelem nem igazán kérdés, csak a mértéke az. Az adatokat március végén vették fel, a tapasztalat pedig az volt, hogy a Fidesz megerősítette februárban megszerzett fölényét.

Propeller, Új Hét