Elégetett ellenzéki szavazatok

Posted by

Kulcsár Árpád

>Pár órája kiderült az, amit nagyon sokan tudtunk, hogy zajlik, de nem volt rá túl sok kézzelfogható bizonyíték. Most már viszont van.
Szisztematikus csalás történik a határon túlról érkező levélszavazatokkal. A Vajdaságban a Fideszhez közeli VMSZ pártaktivistái vitték ki, majd a (felügyelt!) kitöltés után vitték magukkal a szavazólapokat. Előző éjszaka pedig több tucat, kizárólag ellenzéki pártokra leadott, félig elégetett, kidobott szavazólapot találtak Marosvásárhely közelében – adta hírül az transtelex.ro és az atlatszo.ro
Hogy mi is ezzel a baj?
Hát az, hogy számos civil szervezet és ellenzéki párt évek óta könyörög a Nemzeti Választási Irodánál és a magyar államnál, hogy módosítson a levélszavazás törvényi keretein, mert jelenlegi formája elfogadhatatlan, óriási visszaélésekre ad lehetőséget. A mostani szabályozás szerint a gyakorlatban a határon túlról érkező levélszavazatokat bárki összegyűjtheti és továbbíthatja. A levélben szavazó állampolgár tehát nem csak postán keresztül, ajánlva adhatja fel szavazatát, hanem bárkinek a kezébe nyomhatja. Ha egy párt megbízásából eljáró aktivistának nem tetszik a szavazat, amit átvesz, akkor egyszerűen kidobhatja, megsemmisítheti, elégetheti, ahogy az alábbi példa is mutatja: