Újabb tábornokot vesztettek az oroszok – de miért veszítenek ilyen sokat?

Posted by

Yakov Rezantsev az orosz 49. egyesített hadsereg parancsnoka volt. Egy nyugati tisztviselő szerint ő a hetedik tábornok, aki Ukrajnában halt meg, és a második altábornagy a legmagasabb rangú tiszt, akit a jelentések szerint megöltek.

Kép: Wikipedia

Úgy vélik, hogy az orosz csapatok alacsony morálja miatt a főtisztek közelebb kényszerültek a frontvonalhoz.

A keveset mozgó frontvonal kedvez a mesterlövészeknek, így életszerűnek tűnik, hogy ez lett a veszte. Az ukrán mesterlövészeket, illetve általában a különleges műveleti erők tagjait egyébként a 2014-15-ös kelet-ukrajnai harcok után a CIA is igyekezett képezni, ami sokat javított a harcértékükön. Az ukrán média szerint Rezantsev tábornokot a csornobajevkai légibázison ölték meg, amelyet Oroszország parancsnoki állásként használ, és amelyet az ukrán hadsereg már többször megtámadott.

Egyébként főtisztekből is sokat vesztettek az oroszok, nem csak tábornokból: egy pár nappal ezelőtti ukrán összesítés szerint legalább három-három ezredest és alezredest, de őrnagyok temetéséről is voltak már beszámolók. Az egyik sejtés amelyről már írtunk, hogy a magas rangú tisztek mozgásáról valahogyan értesülnek az ukránok és célzott támadást tudnak indítani. A másik szerint az orosz invázió akadozása, a csapatok bizonytalankodása közvetlenebb irányítást igényel, és emiatt kerülhetnek a tábornokok túl közel a harcvonalhoz, és így a végeredmény szinte ugyan az.

Forrás:BBCPropeller

%d bloggers like this: