Lengyel, magyar két ellenség?

Posted by
Sidó H. Zoltán
ujszo.com
>A lengyel közrádió hétfő este közölt nem hivatalos információkat arról, hogy Jana Černochová cseh védelmi miniszter után a lengyel Mariusz Błaszczak is lemondta a találkozót. Ezt végül megerősítette a Polsat Newsnak a varsói nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagja is: „Mariusz Błaszczak miniszter úr megerősítette a Nemzetbiztonsági Tanácsban, hogy nem lesz jelen ezen az ülésen. És nagyon jó, hogy nem lesz ott. Magyarországot meg kell büntetni az oroszbarát hozzáállásuk miatt” – mondta a hírtelevíziónak Krzysztof Gawkowski, a Baloldal frakcióvezetője. Mariusz Blaszczak, a lengyel védelmi tárca vezetője, Jaroslaw Kaczynski pártelnök egyik bizalmasa, több más fontos kormánytisztséget töltött már be, tehát ha valóban nem jön Budapestre, az biztosan nem az ő egyéni döntése. Nem meglepő az sem, hogy a varsói kormány is egyre nyíltabban fordul szembe a magyar vezetéssel: korábban a lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint pedig Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában.
Jana Černochová még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek erre a hétre kitűzött találkozóján: „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – írta Twitter-bejegyzésében.

Ma reggeli fejlemény, hogy Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett visegrádi védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt. A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi szerint Magyarország azért kényszerült lemondani a találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat is kapott amellett, hogy Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozásról a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt. 

A pozsonyi Új Szó cikke