Búcsú Bajzától?

Posted by

Kulcsár István
>Litván kezdeményezés: az egyes országokban nevezzék át azokat az utcákat, amelyekben orosz nagykövetség működik, olyan nevekre, amelyek kvázi kellemetlenek az oroszoknak (Ukrán Hősök utcája stb.) Ugye milyen kínos lenne, úgymond, ezt a levélpapírjukon és egyéb hivatalos irataikon feltüntetni? Eszerint nálunk Bajzától kellene elbúcsúznunk, mert a budapesti orosz nagykövetség a Bajza utcában működik.
Az ötlet nem egészen eredeti. Annak idején, ha jól tudom, Washingtonban keresztelték át a magyar követség utcáját Mindszenty streetre. Amit mi nem is tudtunk kellően viszonozni, mert a budapesti Szabadság teret mégsem keresztelhettük át. De azért sikerült bosszút állnunk. A budapesti amerikai követség közelében húzódó Hold utcát Rosenberg házaspár utcának keresztelték át.
Ezt az amerikai házaspárt az USA-ban kivégezték azon a címen, hogy a Szovjetuniónak kémkedtek. Amit nálunk kategorikusan tagadtak és azt állították: a Rosenberg házaspár az amerikai háborús hisztériának esett áldozatul. (Jóval később tisztázódott: Rosenberg valóban továbbított a szovjeteknek bizonyos atomtitkokat, a felesége nem vett ebben részt, de szolidáris volt a férjével.)