Zelenszkij interjúja orosz újságírókkal – egymillióan nézték meg a Facebookon

Posted by

New York Times
Anton Troianovski
és

President Volodymyr Zelensky of Ukraine spoke with some prominent members of the Russian media via video on Sunday.
Az ukrán elnök interjút ad orosz újságíróknak..Ukrainian Presidential Press Service, via Reuters

Az európai háború figyelemre méltó pillanata volt: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap 90 perces Zoom-interjút adott az őt megszálló Oroszország négy neves újságírójának. Órákkal később a Kreml válaszolt. A kormány közleményben értesítette az orosz hírmédiát arról, hogy “tartózkodni kell az interjú közzétételétől”. Az Oroszországon kívül éjő újságírók mégis közzétették. Az Oroszországon belül maradtak nem. Az epizód feltárta a Vlagyimir V. Putyin elnök kormányának rendkívüli és részben sikeres cenzúrázási erőfeszítéseit Oroszországban, miközben Ukrajna elleni véres inváziója a második hónapjába lépett, valamint Zelenszkij úr kísérleteit arra, hogy megkerülje a cenzúrát és közvetlenül eljusson a nyilvánossághoz. Az interjúban Zelenszkij szemléletes leírást adott arról, hogy a Kreml szerinte mennyire semmibe veszi az ukrán és az orosz életeket, olyannyira, hogy az orosz hadsereg csak lassan szedi össze az elesett katonáik holttestét.
“Először visszautasították, aztán valami mást, majd valamilyen zsákokat javasoltak nekünk” – mondta Zelenszkij úr, leírva Ukrajna erőfeszítéseit az orosz katonák holttestének átadására. “Nézze, még akkor sem tesznek ilyet az emberek, ha egy kutya vagy egy macska hal meg.”

Zelenszkij általában ukránul beszél a nyilvánosság előtt – ez hazája hivatalos nyelve -, de orosz anyanyelvű, és már többször is oroszra váltott a közösségi médiában közzétett videókban, hogy ezzel is bátorítsa Putyin bírálóit Oroszországon belül. A vasárnapi interjú volt azonban az első alkalom a háború kezdete óta, hogy Zelenszkij úr hosszasan beszélt orosz újságírókkal, az ő nyelvükön. Az újságírók Ivan Kolpakov, a lettországi székhelyű Meduza orosz nyelvű hírportál szerkesztője, Vlagyimir Szolovjov, a Kommerszant című moszkvai napilap riportere, Mihail Zigar független orosz újságíró, aki a háború kitörése után Berlinbe menekült, és Tihon Dzsjadko, az ideiglenesen bezárt, független TV Rain televíziós csatorna szerkesztője, aki Moszkvából a grúziai Tbiliszibe távozott.

 

Ivan Kolpakov of Meduza, a Russian-language website based in Latvia.
Janis Pipars for The New York Times

Miután befejezték az interjút, az újságírók posztoltak róla a közösségi médiában, azt ígérve, hogy hamarosan közzéteszik. Néhány órával ezután az orosz távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor közleményt adott ki, amelyben arra utasította az orosz hírügynökségeket, hogy ne tegyék közzé az interjút, és figyelmeztetett, hogy vizsgálatot indítottak az érintett riporterek ellen, hogy “megállapítsák a felelősségüket”.
A nyilatkozat még a mai orosz önkényes bűnüldözés mércéjével mérve is figyelemre méltó volt, mivel semmilyen jogi ürügyet nem szolgáltatott az interjú közzétételének megtiltására. A Putyin úr által e hónap elején aláírt törvény nyomán azonban – amely akár 15 év börtönnel is büntetheti az ukrajnai invázióról szóló, a Kreml narratívájától eltérő tudósításokat – a kormányirányelvnek volt hatása.
A Novaja Gazeta, a független újság, amelynek szerkesztője, Dmitrij A. Muratov tavaly megosztva kapta a Nobel-békedíjat, úgy döntött, hogy nem közli az interjút, annak ellenére, hogy Zygar úr Muratov úr nevében tett fel kérdést. Sok más orosz újságíróval ellentétben Muratov úr Oroszországban maradt, és az új törvény ellenére tovább működtette újságját, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy a Kreml terminológiáját használva a háborút “különleges katonai műveletnek” és nem inváziónak nevezte. “Kénytelenek voltunk nem megjelentetni ezt az interjút” – mondta Muratov úr egy telefoninterjúban, megjegyezve, hogy az újságja oroszországi székhelyű, és az orosz törvények hatálya alá tartozik. “Ez egyszerűen cenzúra a “különleges művelet” idején”.

 

Dmitri Muratov in the offices of Novaya Gazeta in October 2021.
he New York Times

A Kommerszant hétfő kora reggelig Moszkvában szintén nem tette közzé az interjút a honlapján; Szolovjov úr nem válaszolt a megkeresésre. Nem volt világos, hogy neki vagy az újságjának jogi következményekkel kell-e számolnia az interjú elkészítéséért. Kolpakov úr kiadványa, a Meduza, valamint Dzyadko úr és Zygar úr, akik mindannyian Oroszországon kívül élnek, azonban közzétették az interjút, szöveges formában és a YouTube-on is. Míg a Meduza honlapját Oroszországban blokkolták, a YouTube továbbra is elérhető. (Sok elemző szerint valószínűleg már nem sokáig, mivel a Facebookot és az Instagramot is blokkolták a hónap elején). Az interjúról készült videókat a közzétételt követő néhány órán belül több mint egymilliószor nézték meg, ami egészen más képet nyújt az oroszoknak a háborúról, mint amit naponta látnak a televízió képernyőjén. A legtöbb független hírügynökséget betiltották vagy száműzték, míg a felmérések szerint az oroszok többsége az állami televízióra hagyatkozik a híreket illetően – amelyben az ukrajnai háborút a szélsőséges nacionalizmus elleni igaz keresztes hadjáratnak állítják be, amely a terjeszkedő NATO-tól kiinduló fenyegetés elhárításához szükséges.
“Nagyon fontos volt számunkra, hogy beszélhessünk, hogy megszólíthassa az orosz közönséget” – mondta Zygar úr egy Berlinből adott telefoninterjúban Zelenszkij úrról, és a Kreml propagandatrópusait idézte, amelyek szerint Ukrajnát oroszgyűlölő nácik szállták meg. “Számára, úgy tűnik, ez is fontos volt”. A harcok folytatódása ellenére Ukrajna és Oroszország vasárnap megállapodott abban, hogy a jövő héten Isztambulban újabb tárgyalási fordulót tartanak. Több mint két hét óta ez lesz az első alkalom, hogy a két ország magas rangú tisztviselői személyesen találkoznak, miután a köztes időszakban hosszú, videokapcsolaton keresztül tartott ülések sorozata zajlott.

 

Destruction in Kharkiv on Sunday. Russia and Ukraine agreed to another round of negotiations, even as heavy fighting continued in Ukraine. 
.Chris Mcgrath/Getty Images

Mivel az orosz csapatoknak nem sikerült gyors győzelmet aratniuk, és úgy tűnik, hogy elakadtak, Zelenszkij úr a háború tárgyalásos úton történő befejezésére törekszik, az ukrán szuverenitás feladása nélkül. A két fél azonban még mindig távol áll egymástól. A vasárnapi interjúban azt mondta, hogy Ukrajna nem tárgyalja Putyin úr két fő, homályosan megfogalmazott követelését – Ukrajna demilitarizálását és “de-nazifikálását”.

Azt mondta, hogy Ukrajna azonban hajlandó lenne tárgyalni az orosz nyelvre vonatkozó korlátozások feloldásáról és a semleges geopolitikai státusz elfogadásáról. Bármilyen megállapodást – mondta – az orosz csapatok kivonulása után tartandó népszavazással kellene megerősíteni. Egy lehetséges megállapodást úgy jellemzett, hogy az magában foglalná “a biztonsági garanciákat és a semlegességet, államunk nem nukleáris státuszát”. “Készek vagyunk erre” – mondta.

Az interjúban Zelenszkij Putyint hibáztatta az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedés gyártásáért. Azt mondta, hogy a háború az ellenkező hatást váltaná ki, mint amit Putyin úr nyilvánvalóan tervezett – az orosz és az ukrán nép közötti végleges szakadást jelezné, ahelyett, hogy valahogyan újraegyesítené őket. “Ez nem egyszerűen háború, ez sokkal rosszabb” – mondta Zelenszkij úr. “Egy globális, történelmi, kulturális szakadás történt ebben a hónapban”.

Zelenszkij úr leírása az orosz invázió erőszakosságáról szöges ellentétben állt a Kreml narratívájával, amely az ukránokat vádolja azzal, hogy saját városaikra lőttek, és őket okolja a civil áldozatokért és a városi pusztításért. Azt mondta, hogy Mariupol kikötővárosa “tele van hullákkal – senki sem távolítja el őket – orosz katonák és ukrán állampolgárok”. Azzal is vádolta az orosz kormányt, hogy több mint 2000 gyermeket erőszakkal elvitt Mariupolból, mondván, hogy “tartózkodási helyük ismeretlen”. Elmondta, hogy közölte tisztségviselőivel, hogy Ukrajna minden tárgyalást leállít Oroszországgal, “ha ellopják a gyermekeinket”.

Putyin úr durván eltúlzott jelentéseket kapott az ukrán nép Oroszországhoz és kormányához való hozzáállásáról – mondta Zelenszkij. “Valószínűleg azt mondták, hogy mi itt várunk rátok, mosolyogva és virággal” – mondta, hozzátéve, hogy az orosz kormány “Ukrajnát nem független államnak tekinti, hanem valamiféle terméknek, egy nagyobb szervezet részének, amelynek a jelenlegi orosz elnök magát tekinti a fejének”. Miután a Meduza, Dzyadko és Zygar úr közzétette az interjút, az orosz főügyészség közzétette saját fenyegetését. Közölte, hogy “jogi értékelést” fog végezni Zelenszkij úr kijelentéseivel és azok közzétételével kapcsolatban, tekintettel “a tömeges oroszellenes propaganda kontextusára és az Orosz Föderáció ukrajnai tevékenységeiről szóló hamis információk rendszeres elhelyezésére”. “Vicces lenne, ha nem lenne tragikus” – mondta Zelenszkij úr a Telegram-fiókjához közzétett videóban, kommentálva a Kreml eszeveszett cenzori erőfeszítéseit. “Ez azt jelenti, hogy idegesek. Talán látták, hogy polgáraik kezdik megkérdőjelezni a saját országukban uralkodó helyzetet”.”