Ukrajna kész elfogadni a semleges státuszt

Posted by

CNN/Hande Atay Alam és Josh Pennington

Ukrajna kész elfogadni a semleges státust az Oroszországgal kötendő békemegállapodás részeként – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap orosz független újságíróknak adott interjújában. “Biztonsági garanciák és államunk semleges, nem nukleáris státusza. Készek vagyunk ezt elfogadni. Ez a legfontosabb pont” – mondta Zelenszkij. Zelenszkij az újságíróknak elmondta, hogy “ez volt az Orosz Föderáció első elvi pontja, ha jól emlékszem. És ha jól emlékszem, emiatt kezdték a háborút”.
Bármilyen megállapodást népszavazáson kellene az ukrán nép elé terjeszteni – mondta. Zelenszkij azonban ismét hangsúlyozta, hogy konkrét békemegállapodást szeretne elérni. “Tehát ez a záradék egy biztonsági garanciális záradék Ukrajna számára. És mivel azt mondják, hogy ez nekik is szól [a biztonsági garanciák], ez érthető számomra, és ezt meg is vitatjuk. Ez mélyreható, de engem az érdekel, hogy ez ne csak egy újabb papírdarab legyen”.” tette hozzá Zelensky.
“Tehát abban vagyunk érdekeltek, hogy ebből a papírból egy komoly, aláírandó szerződés legyen”. Zelenszkij azt is mondta, hogy “a béketárgyalásokon meg kell vitatni és meg kell oldani” a Donbasz és a Krím kérdését.
Zelenszkij megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a török elnökség közölte, hogy az orosz és ukrán küldöttek közötti tárgyalások következő fordulóját kedden tartják a törökországi Isztambulban. Korábban Zelenszkij orosz újságíróknak azt mondta, hogy nem hajlandó leülni az orosz tárgyalófelekkel, ha azok kizárólag Ukrajna “nácitlanításáról” akarnak tárgyalni. Azt mondta, hogy Ukrajna egyáltalán nem fogja megvitatni a “denácifikáció” és a “demilitarizáció” kifejezéseket az Oroszországgal folytatott tárgyalások során.

Kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap videón keresztül beszélgetett a független orosz média képviselőivel. (YouTube/Ukrajnai Elnöki Hivatal)

Az oroszok előrenyomultak Mariupol térségében

FCNN/Amy Cassidy in London

A woman walks past tank wreckage in Mariupol, Ukraine, on March 25.

Egy nő sétál a tankok roncsai mellett az ukrajnai Mariupolban március 25-én. (Chine Nouvelle/SIPA/Shutterstock)

Oroszország katonai térnyerésének nagy része Mariupol közelében a déli területeken történik – derül ki a brit hírszerzés legfrissebb frissítéséből. “Oroszország délen, Mariupol környékén szerezte meg a legtöbb területet, ahol továbbra is heves harcok folynak, miközben Oroszország megpróbálja elfoglalni a kikötőt” – közölte a brit védelmi minisztérium hétfőn a Twitteren. A minisztérium a jelentésében továbbá közölte, hogy “nem történt jelentős változás az orosz erők helyzetében a megszállt Ukrajnában”. “A folyamatos logisztikai hiányt súlyosbítja az orosz hadsereg lendületének és moráljának folyamatos hiánya, valamint az ukránok agresszív harcai” – folytatta a tárca.

Mariupol stratégiai fontosságú kikötője miatt az oroszok elsődleges célpontja volt, és az invázió kezdete óta folyamatos bombázások pusztítják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap “humanitárius katasztrófának” nevezte a kikötő orosz ostromát, és azt állította, hogy az orosz erők több mint 2000 gyermeket vittek el a városból annak részeként, amit ukrán források az Oroszországba irányuló civil deportálási hullámnak neveztek.

Orosz rakétatámadások éjjel a nyugati régióban

CNN/Olga Voitovych és Nathan Hodge, Lviv

Ukrán tisztviselők előzetes információkra hivatkozva orosz csapásokról számoltak be az éjszaka folyamán Nyugat- és Közép-Nyugat Ukrajnában.

“Tegnap este két nagyon erős robbanás volt Zsitomir közelében” – mondta Szerhij Szuhomlyn, a nyugat-közép-ukrajnai város polgármestere. “Az emberek megijedtek, mert a házakúgy rengtek, mintha földrengés lenne. A csapás nem magát Zsitomirt érte, hanem a város közelében. Most már többé-kevésbé nyugodt a helyzet Zsitomírban” – mondta. A nyugat-ukrajnai Volinyi területi katonai közigazgatás vezetője, Jurij Pohuliaiko elmondta, hogy egy rakéta egy üzemanyagraktárba csapódott, és a hadsereg szerint a szomszédos Fehéroroszországból lőtték ki. Fehéroroszország az orosz katonai erők bázisa és állomáshelye. “Most értem vissza a helyszínről” – mondta Jurij Pohuliaiko a Telegramon közzétett bejegyzésében. “Tájékoztatni akarom Önöket, hogy a mentők még mindig dolgoznak a rakétacsapás helyszínén. Egyelőre nincsenek áldozatok”. A rakéta alacsony magasságban repült, így elkerülte a radarok észlelését – mondta. Az orosz hadsereg az elmúlt napokban üzemanyag-ellátó pontokat vett célba Ukrajna környékén, Oroszország megerősítette, hogy szombaton Lvivben és Kijev mellett üzemanyagraktárakra mért csapást

Lviv, western Ukrainian city until now spared from Russian assault, rocked by powerful explosions

Ukrajna Béke-díjat ad az Oroszországot elhagyó cégeknek

CNN/Mariya Knight

Az orosz piacokat elhagyó nemzetközi vállalatok “Béke-díjat” kapnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől – jelentette be vasárnap az elnöki hivatal. A távozó vállalatok “megérdemlik az ukránok és a világ népeinek tiszteletét. Hiszen a közöny és a hallgatás cinkosságot jelent” – mondta Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője. “Célunk, hogy egyetlen fillér se kerüljön az agresszor ország költségvetésébe”.
Yermak felszólította az egyelőre maradó vállalatokat, hogy “döntsenek helyesen”.

“Lehetetlen támogatni a háborús bűnöket, megengedhetetlen, hogy háborús bűnösökkel kereskedelmet folytassunk, és pénzt keressünk a civilek megölésén” – mondta. Az invázió óta számos nemzetközi vállalat szüntette be üzleti tevékenységét Oroszországban számos iparágban, többek között az energiaiparban, a közlekedésben, a pénzügyekben és a technológiában. A múlt héten a francia parlamentben tartott beszédében Zelenszkij felszólította a franciaországi üzleti óriásokat, hogy hagyják el az orosz piacot, és “ne legyenek többé az orosz háborús gépezet szponzorai”.

Russia is breaking market rules left and right | CNN Business

Zelenszkij szerint Moszkva megrémült az orosz újságíróknak adott interjúja miatt

 CNN/Nathan Hodge, Lviv

Ukrainian President Volodymyr Zelensky delivers a video message on March 2
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetete orosz újságíróknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reagált arra, hogy Oroszország megpróbálta cenzúrázni a független orosz újságíróknak adott interjúját, mondván, Moszkva “megijedt” az újságíróktól, “akik képesek elmondani az igazságot”.  “Erős országunk erős népe, ma van az a nap, amikor újra és újra meggyőződöm arról, hogy milyen messze vagyunk az Oroszországi Föderációtól” – mondta Zelenszkij vasárnapi legújabb videóbeszédében.  “Képzeljék csak el, Moszkvában megijedtek az orosz újságíróknak adott interjúm miatt. Azok közülük, akik meg tudják mondani az igazságot”.

A moszkvai médiafelügyelet, a Roszkomnadzor vasárnap közleményben figyelmeztette az orosz hírügynökségeket az interjú újbóli sugárzásától és terjesztésétől. “(Ők) tönkretették a szólásszabadságot az államukban, (és) megpróbálják tönkretenni a szomszédos államot. Globális szereplőként állítják be magukat. Ők maguk pedig félnek egy viszonylag rövid, több újságíróval folytatott beszélgetéstől” – mondta Zelenszkij.
“Nos, ha van ilyen reakció, akkor mi mindent jól csinálunk. Azt jelenti, hogy idegesek”. A hosszú videóinterjúban, amelyet teljes terjedelmében Zelenszkij Telegram-csatornáján tettek közzé, Oroszország legismertebb független újságíróinak kérdései hangzottak el, köztük Mihail Zygar írónak és Tihon Dzyadkónak, a nemrég bezárt TV Rain csatorna főszerkesztőjének a kérdései.

Biden szavainak hatása

 CNN’/Stephen Collinson

Mindössze kilenc előre le nem írt szó újra a feszültségbwe borítja a világot. Joe Biden amerikai elnök szombaton Lengyelországban tett felvetése, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajnát ért támadás miatt le kellene váltani a hatalomból, nemzetközi politikai vihart váltott ki.

Vasárnap este Washingtonba visszatérve Biden újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nem szólított fel rendszerváltásra Oroszországban – ezzel megismételte azt az üzenetet, amelyet beosztottjai többször is megfogalmaztak, még mielőtt visszatért volna az Egyesült Államokba. A megjegyzések globális visszhangja azonban komoly kérdéseket vet fel. Ezek közül néhány stratégiai jelentőségű, és hatással lehet a háború további menetére és a tűzszünetre vonatkozó, eddig megfoghatatlan reményekre. Mások politikai jellegűek, és Biden megítélését érintik otthon, a republikánus kritikák áradata közepette, valamint nemzetközi szinten, mivel igyekszik egyben tartani a nyugati koalíciót.

Analysis: How Biden's 9 unscripted words could impact the war in Ukraine

Bidennek naponta “nemet” kell mondania

 CNN/ John Harwood

A szenvedés képei napról napra szívszorítóbbak, az ostromlott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felhívásai egyre sürgetőbbek. Joe Biden amerikai elnök pedig minden nap ugyanazzal a kihívással néz szembe: nemet kell mondania az orosz erők elleni közvetlen amerikai katonai fellépésre, hogy megállítsa a Vlagyimir Putyin által okozott vérontást.  A “nem” nem az a válasz, amelyet az amerikai közvélemény, nem is beszélve Zelenszkijről, hallani akar. De ez az a válasz, amelyet az évtizedes tapasztalat nemcsak Bidenbe, hanem sokakba is belevésett, akiknek az a feladata, hogy Amerika nemzetbiztonságát a nukleáris korszakban megvédjék. “Ez az a hidegháborús forgatókönyv, amelyet 75 éven át nem vettünk elő, és amely végre életre kel” – jegyezte meg Tom Nichols, Oroszország és az amerikai nukleáris doktrína egyik vezető szaktekintélye. “A legfontosabb dolog Biden számára, hogy figyelmen kívül hagyja a nyilvánosság zaját. Ezt nehéz megtenni.” A katasztrofális harmadik világháború kirobbantásától való félelem tartotta vissza az Egyesült Államokat és Oroszországot attól, hogy közvetlen ellenségeskedésbe kezdjenek a hidegháború alatt. Ma is ez az érzés áll Biden eltökéltségének hátterében, hogy a NATO határain túl ne indítson el szövetséges erőket az oroszok ellen.

Biden's challenge on Ukraine: Resisting pressure to do more | CNN Politics

Az Oscar ünnepségen köszöntötték Ukrajnát

CNN/ Lisa Respers France

Mila Kunis speaks to the audience at the 94th Academy Awards on Sunday.
Mila Kunis a 94. Oscar-gálán  (Brian Snyder/Reuters)
A filmipar sztárjai vasárnap Los Angelesben a 94. Oscar-díjátadón tisztelegtek Ukrajn és népe előtt. Mila Kunis, aki Ukrajnában született, az év legjobb dalára jelöltjék, előadása  közben egy pillanatra kitért a hazájában zajló gyötrelmekre.

” Szemtanúi vagyunk azon emberek erejének és méltóságának, akik ilyen szőrnyű pusztítással néznek szembe, lehetetlen nem meghatódni az ellenállásukon. Nem lehet nem csodálni azokat, akiknek erejük van ahhoz, hogy tovább harcoljanak az elképzelhetetlen sötétségben”.” Kunis, aki férjével, Ashton Kutcherrel együtt milliókat gyűjtött Ukrajnának, Reba McEntire “Somehow You Do” című dalát, a “Négy jó nap” című filmből  adta elő. Az előadás után a következő szavak jelentek meg a képernyőn:

“Szeretnénk egy perces néma csenddel kifejezni támogatásunkat Ukrajna népe iránt, amely jelenleg invázióval, konfliktussal és előítéletekkel néz szembe saját határain belül. Miközben a film fontos lehetőség számunkra, hogy kifejezzük emberségünket a konfliktusok idején, a valóság az, hogy Ukrajnában családok milliói szorulnak élelmiszerre, orvosi ellátásra, tiszta vízre és sürgősségi szolgáltatásokra. Az erőforrások szűkösek, és mi – közösen, mint globális közösség – többet tehetünk. Arra kérjük Önöket, hogy támogassák Ukrajnát bármilyen módon, ahogyan csak tudják. #standwithukraine”