Fogy a levegő

Posted by
Schmidt András
>Mottó: Fogy a levegő az orosz háborús propagandisták körül – Magyarországon is!
1./ A béketárgyalások következő fordulóját Törökországban tartják meg a felek márc. 28-29-én.
2./ Hírek a második frontról: Hadiállapotot vezettek be az el nem ismert Hegyi-Karabahi Köztársaságban. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azzal vádolta az örmény alakulatokat, hogy szabotázst próbáltak elkövetni az azerbajdzsáni hadsereg egységei ellen a térségben. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma közölte, hogy Azerbajdzsán fegyveres erői behatoltak az orosz békefenntartó kontingens felelősségi övezetébe Hegyi-Karabah területén, és pilóta nélküli légi járművel négy csapást mértek a hegyi fegyveres alakulatok egységeire. Azerbajdzsán védelmi minisztériuma viszont sajnálatát fejezte ki az Orosz Föderáció védelmi minisztériumának “egyoldalú, a valóságot nem tükröző” nyilatkozata kapcsán. Baku úgy véli, hogy Örményország szegte meg a megállapodásokat, mivel még nem vonta ki teljesen hadseregét erről a területről. Bakuban azt is megjegyezték, hogy Azerbajdzsán területén nincs Hegyi-Karabah nevű közigazgatási-területi egység.
3./ Csernyihiv teljesen elpusztult! A lakosság kevesebb mint fele maradt Csernyihivban, a város teljesen elpusztult – mondta Vlagyiszlav Atrosenko polgármester. Azt is megjegyezte, hogy több mint 200 civil halt meg. Csernyihiv jelenleg nem tud humanitárius folyosókat rendezni, vagy sebesülteket kiszállítani. A gyalogos híd folyamatos kereszttűz alatt áll, veszélyes árut szállítani rajta, mert lerogyhat.
4./ A nemzetközi közösségnek a biztonsági rendszer reformjára van szüksége Oroszország Ukrajnát megtámadó lépései miatt – mondta Volodimir Zelenszkij elnök a Delphoi Fórumon. Emlékeztetett arra, hogy az Orosz Föderáció nukleáris fegyverekkel fenyegeti a világot, és “kiváltságokat” élvez a nemzetközi szervezetekben. Oroszország erőforrásait más országok zsarolására is használja.
5./ Az ellenség rakétával támadta Lvivot. A lvivi regionális államigazgatás vezetője, Makszim Kozickij közölte, hogy három robbanás történt – Krivcsicsiből. A Lviv elleni rakétatámadás következtében öten megsérültek. A rakétatámadás után erős tűz ütött ki Lvivban. Az üzemanyagtároló megsemmisült.
6./ Az ukrán delegáció találkozott Bidennel. Az ukrán külügyminisztérium vezetője elmondta, hogy az amerikai vezető csodálatát fejezte ki az orosz agressziót ellenző ukránok iránt. Biden azt is mondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja megváltoztatja a 21. századot. Az ukrán külügyminisztérium vezetője a részletek nyilvánosságra hozatala nélkül is utalt az Egyesült Államokkal kötött rakétavédelmi megállapodásra. Ezen kívül, Ukrajna és az Egyesült Államok külügy- és védelmi miniszterének találkozójára is sor került Varsóban. Oleksij Reznikov ukrán védelmi miniszter megjegyezte, hogy az ilyen formátumú találkozóra először került sor. Elmondása szerint a felek megvitatták az aktuális kérdéseket, valamint az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti politikai és védelmi területeken folytatott együttműködést.
7./ Energodarban a betolakodók hamarosan “zöld folyosókat” ajánlhatnak a város lakóinak Zaporozsjébe vagy a Dnyeperbe való evakuálásra. A hatóságok arra kérik a helyi lakosokat, hogy ne bízzanak az ilyen bejelentésekben, mivel egy ilyen “kiürítés” kényszerkivitelhez vezethet Oroszországba, ahogy az Mariupol lakosai esetében is történt.
8./ Zelenszkij elnök interjút adott az orosz médiának. A Roszkomnadzor figyelmeztette az orosz médiát, hogy “meg kell tagadni a Zelenszkijvel készült interjú közzétételét”. A megkérdezett médiával kapcsolatban “ellenőrzés indult a felelősség mértékének meghatározására és a válaszintézkedések megtételére”.
9./ Fumio Kishida japán miniszterelnök úgy véli, hogy az ukrajnai helyzet a második világháború óta “a legnagyobb válságba” vezetheti a világot, és a különböző országok lépései határozzák meg a nemzetközi közösség jövőjét. Hangsúlyozta, hogy “a status quo egyoldalú, erőszakos megváltoztatása soha nem történhet meg az indo-csendes-óceáni térségben, különösen Kelet-Ázsiában”, és a Japán körüli biztonsági helyzet egyre “komolyabb”. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a japán hatóságok az idén a nemzetbiztonsági stratégia felülvizsgálatát tervezik, miközben az ország védelmi potenciáljában kardinális változtatások lehetségesek.
10./ Az Egyesült Államok egyelőre nem lát jó okot arra gondolni, hogy Moszkva a Donbaszra korlátozódna – mondta Julianne Smith NATO-nagykövet. Megjegyezte, hogy Oroszország most újraértékeli a helyzetet, és taktikaváltást tervez. A nagykövet azt is elmondta, hogy a NATO nem ad MiG vadászgépeket Ukrajnának. Az Egyesült Királyság leállítja az orosz állami egyetemekkel, kutatóintézetekkel és vállalatokkal folytatott tudományos kutatási projektek finanszírozását, és nem indít újakat. London azt is bejelentette, hogy hárommillió fontot különít el az ukrán kutatók támogatására.
11./ Világszerte a háborúellenes megmozdulásokon, valamint a közösségi oldalakon és fórumokon egyre gyakrabban használják az “új orosz zászlót” – fehér-kék-fehér, azaz “vér nélkül”, az eredeti zászlóhoz képest.
12./ Az ukrán fegyveres erők vezérkara jelentése szerint a megszálló erők egyre gyakrabban használnak régi és nem megfelelő lőszereket. Ez növeli a detonáció veszélyét még a rakodás és a szállítás során is. A vezérkar tájékoztatása szerint naponta több tucat tonna lövedéket és lőszert szállítanak az orosz fegyveres erők keleti katonai körzetének egységei a fehéroroszországi Gomel régió Narovljanszkij körzetében lévő logisztikai bázisról.
13./ A csernobili tilalmi zóna orosz megszálló erők általi militarizálása komolyan megnöveli a szigetelőszerkezetek károsodásának kockázatát, aminek következtében jelentős mennyiségű radioaktív por kerül a légkörbe, és nemcsak Ukrajnát, hanem más európai országokat is megfertőz. A személyzet figyelmeztet. Csernobil városában a megszállók ideiglenes parancsnoki beosztást jelöltek ki a Keleti Katonai Körzet csapatainak, valamint a 38. különálló motoros lövészdandárnak.
14./ A kijevi megyei Ivankov és Oranoe településeken a betolakodók a logisztikai ellátás működésképtelensége miatt élelmiszert kérnek a lakosságtól, nem viselkednek agresszíven, a kifosztás tényállását nem rögzítették – közölte a Honvéd Vezérkar. Ukrajna jelentései.
15./ Miután az Ukrán Fegyveres Erők erői vereséget mértek a támadókra a szumi régióbeli Trosztjanetszben, a Kantemirovszkaja “elit” hadosztályhoz tartozó 13. harckocsiezred parancsnoka főbe lőtte magát, az 1. harckocsi parancsnokát, eltávolították posztjáról – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők szárazföldi erői.
16./ Georgia (Grúzia) nem hagyta jóvá Danilov felhívását a második front megnyitására, és kijelentette, hogy “az Oroszország elleni háború indítása nem szolgálja a grúz nép érdekeit”.
17./ Borrell szerint az uniós országok két éven belül megtagadhatják az orosz gázszállítást.
18./ Petr Fiala cseh miniszterelnök közölte, hogy több millió euró értékű orosz vagyont zároltak az országban. “Prága az egyik vezető szerepet tölti be Európában az Oroszország elleni szankciók terén” – tette hozzá, és megígérte, hogy az Orosz Föderáció vagyonát továbbra is letartóztatják. Magyarország….?
19./ Kanada ígéretet tett arra, hogy több olajat, gázt és uránt szállít a globális energiaválság megoldására.
20./ Hriszto Grozev, a Bellingcat oknyomozó újságírója elmondta, hogy Moszkva 2014 óta dollármilliárdokat költött egy oroszbarát politikus hálózatára Ukrajnában, de a beszervezett emberek az oroszokat “átverték”. Elmondása szerint a The Insider munkatársaival egy nagyszabású nyomozást fejeznek be, hogy mennyi pénzt költött az FSZB e háború és egy belső puccs támogatására közvetlenül az ukrajnai árnyékpolitikai osztály inváziója után. 150-160 jól fizetett FSZB-tiszt volt, mindegyik korlátlan költségvetéssel bármilyen szintű ukrán toborzására. De a terv nem működött.
21./ A The Insider azt is írja, hogy tegnap Oroszország rekordszámú rakétát lőtt ki egyszerre Ukrajna területére: a fekete-tengeri flotta hajóiról 52 rakétát indítottak el Szevasztopol vizeiről, és legalább 18 rakétát Fehéroroszország területéről. Teljes költségük a kiadvány szerint meghaladja a 340 millió dollárt a közvetlen gyártási költségekben. Ezzel párhuzamosan az ukrán légvédelmi erők is rekordot döntöttek: a legalább 70 orosz rakétából mindössze nyolc érte el a célt, a többi megsemmisült az égen.
22./ A Siverscsina ellenállási erői elfoglalták a 2021-es Tornado-U két gyakorlatilag új páncélozott Uralt – jelentette a szárazföldi erők parancsnoksága. Megsemmisítettek egy orosz konvojt is, amely két tigrisből, egy harckocsiból és két teherautóból állt lőszerrel.
23./ Uszik bokszvilágbajnok felesége elmondta, hogy Vorzelben lévő házukat megszállók foglalták el.
24./ Denisova elmondta, hogy a csernobili zónában keletkezett tüzek tele vannak sugárzó anyagok terjedésével Ukrajnában, Fehéroroszországban és az európai országokban.
25./ Aresztovics elnöki szóvivő elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők „kis taktikai ellentámadásba kezdtek” Szumi, Harkov, Kijev és Herszon régiókban. Szerinte az ellenség fő feladata most az ukrán csapatok bekerítése a donyecki zónában, Mariupol elfoglalása és a védelem megtartása Herszonban. “Ez reményt ad arra, hogy a Szumi, Csernyihiv, Harkov régiókban megszabadulunk az ellenségtől. Mariupolban és a donyecki zónában viszont éles bonyodalom lehetséges. Ezért a következő egy-két hét egyenetlen lesz, – pontosította Aresztovics.
26./ A Dnyipropetrovszk régióban az oroszok ma a Krivoj Rog régió egyik települését lőtték a Tornado-S többszörös kilövésű rakétarendszerből. A Legfőbb Ügyészség szerint az orosz megszállók tiltott kazettás lőszert használtak.
27./ Ben Wallace brit védelmi miniszter kifejtette, hogy Nagy-Britannia miért nem szállított tankokat Ukrajnának: “Minél tovább fejlődnek a fegyverrendszerek, annál több képzésre van szükség a használatukhoz. Ezért kell a hangsúlyt az ukránok segítésére az orosz vagy szovjet felszerelés fejlesztésében vagy megtalálásában. már a készletükben vannak. Brit tankokat adni nem igazán fog működni.”
28./ Kirill Budanov, a Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője úgy véli, hogy Putyin megpróbálhat egy “koreai” forgatókönyvet ráerőltetni Ukrajnára – vagyis felosztani a meg nem szállt és megszállt régiókat, létrehozva ezzel “Észak- és Dél-Koreát” Ukrajnában. “Végül is határozottan nincs ereje arra, hogy lenyelje az egész államot” – mondta az ukrán titkosszolgálat vezetője. Meggyőződése, hogy a Krím felé vezető szárazföldi folyosó létrehozásának kérdése továbbra is aktuális a Kreml számára. De van egy fő probléma a terv végrehajtásával – Mariupol. “A megszállók megpróbálják a megszállt területeket egyetlen kvázi-állami formációvá összekovácsolni, amit szembeállítanak a független Ukrajnával. <…> Lehet, hogy erről nemzetközi szinten is meg akarnak alkudni. De az ellenállás ill. polgáraink nagygyűlései a megszállt területeken, az ukrán fegyveres erők ellentámadásai és a fokozatos felszabadulás elengedhetetlenek nehezítik az ellenség terveinek megvalósítását, ráadásul hamarosan kezdődik a teljes ukrán partizánszafari szezonja. Akkor az oroszoknak már csak egyetlen tényleges forgatókönyvük marad – a túlélés módja” – foglalta össze Budanov.
29./ Az ukrán vezérkar március 27-én reggel bejelentette az ellenség becsült veszteségeit:
orosz katona – körülbelül 16 600 ember,
harckocsi – 582,
páncélozott harci járművek – 1664,
tüzérségi rendszerek – 294,
rakéta sorozatvetők – 93,
légvédelmi rendszerek – 52,
repülőgép – 121,
helikopterek – 127,
csapatszállító teherautók – 1144,
hajók – 7,
tartálykocsik – 73,
drónok hadműveleti-taktikai szint – 56,
egyéb speciális felszerelés – 21,
OTRK / TRK rakétahordozó jármű – 4.
SEGÍTSÜK MINDEN ERŐNKKEL UKRAJNÁT!