A színész és a ripacs

Posted by

A telexből:
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának vendége volt, ahol Nagy Katalin műsorvezető „kérdezte” aktuális ügyekről. A beszélgetés lényegi részét itt szemléztük, most csak egy vicces részt emelnénk ki külön, amire egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. A videóban 8:55-től a következő párbeszéd játszódik le:

Nagy Katalin: Jó, akkor is, én megnéztem ezt a felvételt, és miután kommunikációval foglalkozom elég régóta, az látszott, hogy így kamerába nézni, ahogy Zelenszkij nézett, csak egy professzionális színész tud.

Orbán Viktor: Hát ő az.

Nagy Katalin: Az az. Csak azt mondom, hogy nem érezte éppen ezért úgy, hogy egy megrendezett jelenetben ül?

Orbán Viktor: Hát, egyfolytában ezt érzem, az európai politika nagy része megrendezett jelenetekből áll, ebben nincs semmi rendkívüli, ettől még komolyan kell venni az ilyesmit. Hát mindenki… én jogász vagyok, én onnan jövök, azzal a tudással élek, amit a jog világában gyűjtöttem össze. Aki színész, az meg azzal a tudással él és abból dolgozik, amit színészként gyűjtött össze.

Közismert, hogy Orbán Viktor jogász végzettségű, az ELTE jogi karán diplomázott 1987-ben. Volodimir Zelenszkij pedig valóban színészként vált ismertté hazájában, de most jön a csavar:

ő is jogot végzett, életrajza szerint 2000-ben szerzett jogi diplomát a Kijevi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetemen.

Abban is hasonlít a két országvezető, hogy az egyetem befejezése után egyikük sem jogászként helyezkedett el. Csak míg Orbán az itthoni rendszerváltás után rögtön az Országgyűlés soraiban találta magát (és ott ül azóta is, tehát szigorúan véve „a jog világában”, jogász munkakörben egy percet sem töltött), addig Zelenszkij a szórakoztatóipar felé mozdult, producerként és színészként dolgozott, mielőtt 2019-ben Ukrajna elnöke lett.
***

Gábor György

>Egyrészt Ronald Reagan is színész volt, csak mondom.
Másrészt ostoba vagy, tudatlan vagy, és maga vagy az intellektuális deficit: annyit sem tudsz, hogy az általad lenézett színész, akárki legyen is az, egyet egészen biztosan nem tehet: nem hazudhat, nem alakoskodhat, mert ha azt teszi, az az első mozdulatakor, az első megszólalásakor kiderül, s vagy kiröhögik, vagy lefütyülik a színpadról.
Harmadrészt, te barátom, sem jogász nem vagy, sem színész.
Csak egy velejéig romlott, ócska, hazug ripacs.