Szólj, igazat!

Posted by

Gellért András

>Marcipános torta. Csenge ezt szereti. Öntudatos, pici lány, apja szeme fénye. Ritkán látják egymást, havonta talán egyszer, mert apa fontos ember, nincs ideje semmire, csak a párt ügyeire, a választás amúgy is minden erejét kiszívja, továbbá a válása óta az új nőjénél lakik. De most van pár perce Csengére, aki elfújja mind az öt gyertyát, majd a drága papa arra biztatja, kérjen valamit, de tartsa titokban. Csenge azonban a fülébe súg valamit.

– Ígérd meg, hogy ezután mindig igazat fogsz mondani!
– Megígérem.
– De ugye, nem csapsz be?
– Hazudtam én neked valaha? – kérdezte, majd megpuszilta Csengét és már rohant is tovább.
A pártközpontba sietett eligazítani a trollokat és a plakátrongálókat, majd találkozója volt a Hangosbeszélő szigorúan válogatott kollektívájával. Amint belépett az épületbe, érezte, kapar a torka, nehezen veszi a levegőt. Amikor pedig megszólalt, alig találta a szavakat. Amit pedig mondott, őt is megdöbbentette.
– Szevasztok. Rövid leszek…izé…ma ne menjetek sehova, sőt holnap sem kell tépkedni, ragasztani, átfesteni. Ez egyszerűen szemétség.
– Mi van?
A trollokhoz is szólt.
– Nem kell írnotok.
– Semmit?
– De. Igazat.
– Az mi? Hogy értsük?
– Úgy, ahogy mondtam. Csak az igazat.
– Mi olyat nem tudunk.
– Én is tudok…
Ekkor köhögni kezdett, vízért kapott, majd kirohant az utcára. Mi történt? Mi az, hogy igazságról beszél? És éppen most, pár nappal a választások előtt, amikor hazudni kell reggel és este, lejáratni bármi áron. Ingyen gáz az oroszoktól, euró-kánaán, töretlen fejlődés. Farhát. Miből fog élni, ha ennek vége? Ekkor derengeni kezdett neki egy régi film, valami Jim Carrey-féle gagyi, ahol az örökösen hazudozó Hanta-boy nem képes többé mellébeszélni. Vége a karrieremnek? Csak erre tudott gondolni, majd ismét Csengéhez rohant, arra kérve a lányát, kívánjon valami mást tőle. Vagy legalább várjon a jövő vasárnapig. Hiába.
Apának befellegzett.
Címkép: Igazmondó Fagyiverseny Gödöllőn 2018