Bölöni László, a pesti srácok és a magyar nemzet

Posted by

>A kiváló futballista, sokszoros román válogatott és utolérhetetlen fogorvos Bölöni László, aki megtanította a románokat az ö betű kiejtésére, akire zord időkben a világ magyarjai lehettek büszkék, aki életében jelképpé vált: amolyan Erdély színe-java „képviselőnk”. 2000 decemberében, amikor elnyerte a Maros megye huszadik századi legjobb sportolója címet, mindnyájunk közös büszkeségére, beleértve őt magát is, sokan érezték, hogy annál jóval több. Ki hitte volna, hogy Bölöni László egy ideje – mivel van rá ideje, edzőként nincs munkája – moralizáló politikai jegyzeteket jelentet meg, olyan fórumokon, mint a Pesti Srácok, újabban a Magyar Nemzet.

Itt már ki lehet akadni, ki is akadtunk, amikor megláttuk a nevét a Pesti Srácok nevű minősíthetetlen termékben, amely – szögezzük le – nem a magyar sajtó része, hanem egyszerűen szélsőjobb propaganda-szennycsatorna. Akit még a hatalom képviselői is befogott orral olvasnak, hisz közben Bayer Zsolt szájszagát érzik, és azért a szalonokat még ők sem tévesztik össze a közvécével. Nota bene a pesti srácok, az igaziak, az 1956-os forradalom mellett fegyvert fogó budapesti felkelők között nagy számban harcoló tizenéves fiúk és lányok voltak: az október 24-én Budapestre bevonuló orosz tankok ellen vették fel önfeláldozóan a harcot – folytassuk? Mond ez napjainkban valamit valakinek? Bitorlásban jók a NER fiai-lányai, egész világuk egy nagy szimulákrum.

A Pesti Srácok két évvel ezelőtt, a kormány hivatalos napilapja, a Magyar Nemzet a napokban közölte Bölöni László két „pamfletjét” – a Ceausescu-időkben az ilyet „adéziónak” (adeziune = csatlakozás) becéztük káromkodva, akkor kötelező volt a kommunista pártot dicsérni – nem csodálkoznánk, ha labdarúgónknak is szájába adtak volt ilyen magasztaló nyilatkozatot. A mostani elsőben Bölöni László Szabó Tímeát, a másodikban Márki-Zay Pétert pellengérezi ki. (A „műfaj” neve: karaktergyilkosság.) Nem fogjuk elemezni a két cikket, elrettentésül közöltük, ébresztőnek szánva őket. Előrebocsátjuk: nem vagyunk meggyőződve, hogy ő maga írta őket, illetve hogy nem „szerkesztették meg” alaposan. Mert például a Pesti Srácokban azt olvassuk róla, hogy BEK-győztes edző, holott tudjuk, hogy a Steaua Bucuresti-tel focistaként nyert BEK-et, 1886-ban, az emlékezetes sevillai meccsen. Ugyanakkor a szóhasználat annyira a fideszes propaganda-kaptafa, hogy szinte jobb is lenne, ha nem ő írta volna.

Az Országgyűlés plenáris ülése

Bölöni első írása Szabó Tímeáról és -nak szól. Ő volt az, akinek felszólalását a Fidesz-frakció a koronavírus elleni fellépésről folytatott éles vita során a Parlamentben kitapsolta: egy csakugyan nem túl szerencsés indítás után, pontosabban amikor ott tartott, hogy „Erdélybe, Horvátországba küldtek maszkot”, a kormányoldal vastapsba kezdett, a Párbeszéd képviselője ezért nem is tudta befejezni a hozzászólását. Bölöni Erdélybe invitálja Szabó Tímeát, valószínűleg hazafias céllal, konkrétan azért, hogy Vásárhelyen, a Rákóczi-lépcső aljában, a Petry-húsüzlet mellett (hű, hogy dobog máris a szívünk a sok jelképtől, különösen, hogy a szerzőnek is hosszas külföldi tartózkodásról kell hazajönnie…) „odaadjuk önnek a 60 ezer maszkot, vagy annak az árát, mert ha önnek ekkora fájdalmat okoz az adomány, akkor köszönjük, visszaadjuk, kifizetjük…” Sz. T. valószínűleg nem venné át a maszkokat, hiszen nem az ő tulajdonát képezték. De nem is erről van szó, a parlamenti „bátrak” nem hazafias felháborodásukban hallgattatták el, amitől annyian elérzékenyültek, B. L. is! Nem, a fideszesek azért nem hagyták demokratikusan befejezni a mondókáját, mert tudták, hogy számonkéri a korrupciót, ami mérhetetlen haszonlesésükben még a koronavírus elleni eszközök beszerzésére, további adásvételére is kiterjedt a lakosságarányosan legmagasabb elhalálozási rátát produkáló országban. És a hazafias pátosz sem nyomhatja el, hogy – akár nemzetközi – vizsgálat lesz a lélegeztetőgépek ügyében. Majd ítélet. Más országokban miniszterek, kormányfők sokkal kevesebbért buktak.

Bölöni László alkalmatlannak tartja Márki-Zay Pétert a miniszterelnöki tisztségre, ezt fejti ki a Magyar Nemzetben. Véleményszabadság van, nyugodtan teheti, még akkor is, ha cikkét azzal a felhívással fejezi be, hogy „Mert az ördög soha nem alszik. Soha! Tudjuk. És ha igen, akkor rajta! Amikor kell, mind-mind legyünk jelen! Mert küzdelem lesz. Mert ott kell, ott akarunk lenni. Senki nem hiányozhat!” Kemény kampányfelhívás! És tudjuk, ki az ördög, noha a marosvásárhelyi kora reggeli sajtótalálkozóra Márki-Zay Péter frissen, kipihenten, vidáman érkezett.

Olvassák el B. L. érvelését, szívből, pátosszal mondja, van benne képes beszéd is (bár a képzavarok tekintetében sem a mennyiség, sem a minőség szempontjából nyomában sem jár az irracionális Mesternek). Mivel véleményt fogalmaz meg, nem cáfolhatjuk, amit mond. Az első mondatával kapcsolatban is – Valóban Márki-Zay Péter a magyar baloldal legértékesebb embere? – mindössze arra hívhatjuk fel a figyelmét, hogy Márki-Zay Péter már azért sem lehet a magyar baloldal embere, mert meggyőződéses jobboldali, keresztény (úgy értve igazi, nem megélhetési keresztény) ember, sőt a hatpárti egyesült ellenzékben még csak túlsúlyban sincs a baloldal. Hogy a legértékesebb-e? Azt eldöntötték a szavazók a demokratikus előválasztás során. Tehát nem kinevezték – és egyéb különbségek is vannak. Volt munkahelye, több nyelvet beszél, a legfontosabbakat, érvelése racionális, nem hazudik, nem hazudik, nem hazudik. Nincsenek szégyellnivaló barátai. „Ez az állandóan utólagos magyarázkodásokra kénytelen ember” – így B. L. Elgondolkozhatunk, kire is jellemzőbb ez?

De ha már demokrácia… Mi a véleménye Bölöni Lászlónak: sportszerű, hogy a sok közszolgálati médium együttvéve összesen öt perc műsoridőt adott az egyesült ellenzék képviselőjének, hogy ismertesse programját, elképzeléseit? Nem volt sportszerű – és MZP mégis rengeteg mindent elmondott a háromszáz másodperc alatt. Igaz, nem sokan hallották, mert reggel nyolc órakor mondta, utána pedig rögtön Orbán Viktor teljes március 15-i választási beszéde következett, nagyjából abban a hangnemben, amiben B. L. cikke íródott. (Azzal a fontos különbséggel, hogy O. V. nem volt olyan bátor, mint B. L., nem merte kiejteni Márki-Zay Péter nevét. Ahogy a Putyinét sem ejti ki, pedig nem létezik, hogy elfelejtette volna.) És még tovább, a sportszerűség és a demokrácia vonalán: mi a véleménye Bölöni Lászlónak arról, hogy Orbán Viktor nem áll ki nyilvános tévé-vitára kihívója ellen? Viszontagságos edzői pályáján látott ilyet a demokratikus országokban?

Bölöni Lászlót kihasználták. Nagy hibát követett el, hogy nevét adta ehhez a szimulákrumhoz. És ezen nem változtat a magyarországi választás kimenetele. Benne volt a szívünkben, de közel áll hozzá, hogy akárcsak Tőkés László eltékozolja bizalmunkat, tiszteletünket, szeretetünket. Neki van még dobása. Gyorsan vissza kell változnia a szerény, kedves, szép emlékű Bölöni Lacivá, a szeretetreméltó focistává. És ebben a minőségében – nagyon várjuk! – jelentesse már meg önéletrajzi visszaemlékezéseit. Segítünk, izgalmas lenne részleteket közölni belőle!

Egyelőre mindaz, ami történt, amit tett és amit vele tettek, több mint hamis: káros, és több mint káros: kínos. Ne vegyék el tőlünk!

A szerkesztő megjegyzése

Kár, hogy cikkének közlése előtt Bölöni László nem követte végig Márki Zay-Péter erdélyi körútját, legalább a kolozsvári és a vásárhelyi fellépését, találkozóit. Valami baj lehet Erdéllyel, sehol még csak ki se fütyülték, sőt. Persze nehéz is lett volna. Hiszen a szeretet üzenetét hozta.Bölöni Lászlónak, a mi erdélyi, marosvásárhelyi nagyságunknak és közös barátainknak dedikáljuk a következő képes összeállításunkat, a lánglelkű Gáspárik Attila felvételeiből. Kiderülhet belőle, hogy Márki-Zay Péter teljesen emberi. Mondhatni sokkal emberibb…

A Continentalba március 23-án beszökött az ősz (jobbról a negyedik)
Interjú a Continentalban, a sajtósókkal folytatott beszélgetés után
A marosvásárhelyi találkozó után Péterfi Judit sajtófőnökkel, balra a főtér
Megérkezés Markóhoz. MZP mögött Szent-Iványi István
Marosvásárhely, Erdély és a világ két nagyja: Bolyai Farkas és Bolyai János néz ránk a XIX. századból
Két magas ember: Márki-Zay Péter és vendéglátója, Markó Béla a Kós Károly Alapítvány udvarán
Ismét Budapesten, ismét az ATV studiójában, ismét egyenes beszéd