“Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon” – mondta Biden Putyinról

Posted by

Ez volt a legmesszebb, ameddig Biden elment az oroszországi rendszerváltás követelésében, és jelentős változást tükröz a Moszkvához való amerikai hozzáállásban. Amerikai tisztviselők korábban azt mondták, hogy Putyin eltávolítása a hatalomból nem céljuk.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Bidenre azonnal reagált: “Ezt nem Biden úrnak kell eldöntenie. Ez csakis az Orosz Föderáció népének döntése lehet”.

Biden azzal nyitotta beszédét, hogy Ukrajna most az autokrácia és a demokrácia közötti harc egyik frontjainak csatája, és Oroszország szomszédjának lerohanását a Nyugat és a Kreml között évtizedek óta zajló harc részének tekintette. “Üzenem Ukrajna népének, hogy … mi önökkel állunk. Pont” – mondta Biden a varsói királyi kastély előtt tartott beszédében.
Éppen mielőtt Biden Lengyelországban beszélt volna, egy légicsapás ért egy üzemanyagraktárt az ukrajnai Lviv mellett – mintegy 200 mérföldre attól a helytől, ahol az elnök beszélt volna. A csapás hatására füst és lángok gomolyogtak a nyugat-ukrajnai város fölé, amelyet a háború alatt az orosz-ukrán határtól való távolsága miatt nagyrészt biztonságos menedéknek tekintettek.
Ez meglepő támadás volt, mindössze egy nappal azután, hogy az orosz hadsereg közölte, hogy a konfliktus első szakasza véget ért, és figyelmüket Ukrajna vitatott keleti részeire irányítják. Miután a nyugati vezetők napokig egységes frontot mutattak Oroszországgal szemben, a csapás Putyin és hadserege válaszának tekinthető Biden és a Nyugat számára.
Biden a NATO keleti peremén, Lengyelországban állva szigorú figyelmeztetést adott ki beszéde során, és azt mondta Putyinnak: “Ne is gondoljon arra, hogy egyetlen centiméternyi NATO-területre is mozduljon”. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok “kollektív erőnk teljes erejével” elkötelezett a NATO alapszabályában rögzített kollektív védelmi kötelezettségek mellett. Biden azonban világossá tette, hogy a jelenlegi ukrajnai konfliktus – amely nem NATO-tagállam – nem követeli meg Amerika közvetlen beavatkozását.
“Az amerikai erők nem azért vannak Európában, hogy konfliktusba keveredjenek az orosz erőkkel, az amerikai erők azért vannak itt, hogy megvédjék a NATO-t” – mondta. A lengyelekhez és más NATO-szövetségesekhez intézett üzenetében Biden a lengyel származású néhai II. János Pál pápa hidegháborús időkből származó kiáltását használta fel az új fenyegetésekkel szembenéző nemzet összefogására.
“Ne féljetek” – mondta Biden.
“Semmi sem volt egyszerű vagy könnyű abban a szabadságért folytatott harcban. Hosszú, fájdalmas küzdelem volt, amely nem napokon és hónapokon, hanem éveken és évtizedeken át tartott” – mondta Biden a tömegnek. Beszédében felhozta az 1956-os forradalmat és Magyarországot, az 1950-ben történt lengyel forradalmat és az 1968-as prágai tavaszt is. „A szovjet tankok leverték a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás addig tartott, míg végül 1989-ben leomlott a berlini fal és a szovjet uralom összes fala. Elestek, és a nép győzött. A demokráciáért folytatott harc azonban nem zárulhatott le. Nem zárult le a hidegháború végével” – mondta Biden. Az elmúlt harminc évben az autokrácia erői újjáéledtek szerte a világon. Ezek a rendszerek semmibe veszik a jogállamiságot, a demokratikus szabadságot, és az igazságot – jelentette ki. De a szabad világ újra és újra győztesen került ki a szabadságért vívott nagy csatából, a demokrácia és az autokrácia, a szabadság és az elnyomás közötti harcból.” Szerinte ugyanezeket a tanulságokat kell alkalmazni a jelenlegi oroszországi fenyegetésre is.
“Ezt a csatát sem napok vagy hónapok alatt nyerjük meg. Hosszú harcra kell megacéloznunk magunkat” – mondta Biden.
A nap folyamán Biden korábban az európai háborúkba való amerikai beavatkozás miatti vonakodás sötét múltját hozta fel példaként arra, hogy a kontinens biztonsága az amerikai nemzeti érdek, ami jól mutatja, hogy az előző kormányzat óta milyen fordulatot vett az amerikai külpolitika.
“Amerika azon képessége, hogy a világ más részein betöltött szerepének megfeleljen, az egyesült és biztonságos Európán nyugszik” – mondta Biden szombaton, amikor Varsóban Andrzej Duda lengyel elnökkel találkozott. “A két világháború szomorú tapasztalataiból megtanultuk, hogy amikor kimaradtunk és nem vettünk részt az európai stabilitásban, az mindig visszahatott az Egyesült Államokra”.
Biden megjegyzései egy utolsó pillanatban tett európai út utolsó napján hangzottak el, amelynek célja annak összehangolása volt, hogy a nyugati szövetségesek hogyan kezeljék Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Biden és Duda egy hosszabb szakaszon négyszemközti megbeszélést folytatott, mielőtt megkezdődött volna egy kibővített ülés a segítőivel. Biden elmondta, hogy a négyszemközti találkozó során felvetette a világháborús összehasonlításokat.
Rövid megjegyzéseiben Biden többször is megemlítette Amerika elkötelezettségét a NATO V. cikkelye szerinti közös védelmi kötelezettség mellett, és megjegyezte, hogy 25 évvel ezelőtt szenátorként ő volt a lengyel NATO-tagság egyik fő támogatója.
“Az 5. cikkelyt szent elkötelezettségnek tekintjük, nem eldobható, szent elkötelezettségnek, amely a NATO minden tagjára vonatkozik” – mondta Biden, hangsúlyozva, hogy a tagoknak “abszolút, teljesen és alaposan egységesnek” kell maradniuk.
Az elnök megjegyzései éles ellentétben állnak Donald Trump korábbi elnök “Amerika az első” külpolitikájával, aki hivatalba lépése előtt “elavultnak” nevezte a NATO-t, és gyakran megkérdőjelezte az európai nemzetekkel kötött amerikai szövetségek értékét. Trump hivatali idejét a külföldi vezetőkkel folytatott civakodásai és a hagyományos amerikai szövetségesekkel való, gyakran vitatott viszonya jellemezte Európában és szerte a világon.
Tekintettel erre a közelmúltra, a NATO ereje és egysége az elmúlt években megkérdőjeleződött. Biden azt mondta Dudának, hogy biztos benne, hogy Putyin “arra számít, hogy képes lesz megosztani a NATO-t, elkülöníteni a keleti szárnyat a nyugatitól, és a múlt történelme alapján szétválasztani a nemzeteket. De nem volt képes erre”.
És megjegyezve, hogy Lengyelország több millió menekültet fogadott be az ukrajnai erőszak elől, Biden utalt az Egyesült Államok déli határán az Egyesült Államokba belépni kívánó migránsokra. De azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak is be kell fogadnia az európai háború elől menekülőket.
“A déli határunkon naponta több ezer ember próbál bejutni az Egyesült Államokba – szó szerint, nem átvitt értelemben -” – mondta. “De úgy gondoljuk, hogy nekünk, az Egyesült Államoknak is ki kell vennünk a részünket Ukrajnához viszonyítva azzal, hogy megnyitjuk határainkat további 100 ezer ember előtt”.”

Címkép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a lengyelországi Varsóban, a királyi kastélyban 2022. március 26-án, szombaton.