Ayapaneco

Posted by

A nacionalizmus zsákutcáját elkerülendő lassan oda jutottunk, hogy nemzeti minimumként már csak a nyelvet tudjuk megnevezni, s még azzal is előfordulhatnak különböző differenciák, gondolok például a szerb és a horvát nyelvre, amelyek pusztán öntudatnövelő célzattal váltak ketté. Avagy, nem kell a szlavisztikában jártasnak lenni, hogy föltűnjön a Volodimir és Vlagyimir keresztnevek egybevágósága, valamint ők sem állnak szóba egymással. Állítólag a nemzetként működéshez kell még közös történelem és hitvilág, de ezt a tételt cáfolja a jelenlegi magyar valóság.

És valószínűleg az ayapaneco nyelvet beszélőknek nincs nyelvi öntudatuk, amelynek szép példáját mutatják azok a nyelvek, amelyek elvégeztek a XIII-XIX. században egy fergeteges nyelvújítást, a huszadikban megspékelték nyelvtörvénnyel, s akadémiákat és mozgalmakat működtetnek nyelvük védelmében, valamint olyan egzaktnak nem tekinthető megállapításokat tesznek, miszerint az ő nyelvük a leggazdagabb valaminek a kifejezésében.

Los dos últimos hablantes ?de ayapaneco se reconcilian | El Economista
Állítólag kibékültek

Ellenben van a nyelveknek bizonyíthatóan karaktere. Példa a sivatagi népek sok szava a homokra, az eszkimóké a hóra, mert a túlélés záloga nyelvben is leképezi a környező valóságot. És ennek a nemzeti, nyelvi karakternek vannak mélyebb, mondhatnánk lelki, jellemzői. Vannak békés és harcos nyelvek, buzgók és lustábbak s így tovább. Nagy a gyanúm ennek alapján, hogy az ayapaneco és a magyar rokonságban állnak egymással.

Új Hét

Címkép: A két utolsó ayapaneco rajza egy mexikói iskola falán