A magyar kormánypárt támogatói közül sokan Ukrajnát vádolják a háborúért

Posted by

“A magyar kormánypárt támogatói közül sokan Ukrajnát vádolják a háborúért” – ez a címe az Ukrajnában szerkesztett, de angol nyelvű European Pravda cikkének, amelyet szemléz az Ukrainszka Pravda, az egyik legnagyobb ukrán online hírportál is.
A magyarok 64 százaléka agressziónak tartja Oroszország ukrajnai invázióját, de Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártjának szavazói megosztottak a kérdésben. Az “Európai Pravda” szerint ezt támasztja alá a Publicus Intézet március 7-11. között végzett felmérése, amelynek eredményeit a Telex tette közzé. A felmérés szerint a Fidesz szavazóinak 44 százaléka egyértelmű orosz agressziónak tartja Ukrajna lerohanását. A megkérdezettek 25 százaléka azonban az ukránokat okolja a háborúért. A kormánypárti szavazók további harmada nem merte kommentálni az orosz inváziót.
Ugyanakkor az ellenzéki tábor szavazóinak körében gyökeresen eltér a helyzet megítélése, ahol a válaszadók több mint 90 százaléka elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását. A két fő politikai oldal szavazói a háború kimenetelére vonatkozó előrejelzéseikben is eltértek egymástól. A Fidesz szavazóinak mintegy 42 százaléka arra számít, hogy az oroszok gyorsan átveszik az irányítást Ukrajna felett, és csak 22 százalékuk tart valószínűbbnek egy hosszú és véres háborút.

Az ellenzéki szavazók csaknem fele a második forgatókönyvet tartja reálisnak, és csak 16 százalékuk gondolja úgy, hogy az oroszok gyorsan győzhetnek. Arra a kérdésre, hogy a háború elérheti-e Magyarországot, a válaszadóknak csak 14%-a válaszolt igennel. A legnagyobb különbség a kormánypárti és kormányellenes szavazók között az Orbán-kormány Oroszországhoz fűződő viszonyának megítélésében van. Míg a Fidesz-szavazók 81%-a szerint a miniszterelnöknek nem kellene a jelenleginél keményebben elítélnie Oroszországot, addig az ellenzéki szavazók 90%-a szerint igen. Mint arról az EuroPravda beszámolt, az ukrán állampolgárok szinte az összes uniós országot barátságosnak tartják, Magyarország és kisebb mértékben Németország esetében azonban eltérnek a felmérés eredményei.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, és kijelentette, hogy Budapest nem vétózza meg az Oroszország elleni uniós szankciókat. Orbán azonban ellenzi a Magyarország energiaellátását érintő szankciókat. Orbán azt is mondta, hogy országa nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és távol tartja magát a háborútól. Magyarországon április 3-án tartanak parlamenti választásokat.

Ukranszkaja Pravda, Új Hét