Putyin visszalő: Oroszország rubelben kéri a gáz árát

Posted by

Helyben.hu
Lényegében a Nyugattal stabilizálja a megroggyant rubel árfolyamát Oroszország azzal, hogy mostantól nem fogad el dollárt vagy eurót a vele „barátságtalan” országoknak ‒ így hazánknak is ‒ szállított gázért. Putyin mai bejelentése több EU-ország szerint a szerződések megsértése. Oroszország változatlanul teljesíti hatályos szerződéses kötelezettségét, és rendben szállít földgázt a megszabott áron Nyugatra – jelentette be szerdán Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint „csak” abban lesz változás, hogy az eddig nyugati deviza helyett a vevőknek rubelben kell fizetniük – azoknak az országoknak, amelyek szerinte „barátságtalanok” Oroszországgal szemben. Vagyis amelyek szankciókat vetettek ki vele szemben, tehát az Egyesült Államok és más országok mellett az egész EU. Tehát Magyarországnak is rubelben kell fizetnie a megrendelt gázért. A Gazpromnak egy hete van arra, hogy átalakítsa a szerződéseket.

A Reuters tudósítása szerint szűk két hónapja a Gazprom Európába és más országokba irányuló földgázeladásainak 58 százaléka euróban történt, amerikai dollár a bruttó eladások 39, a font pedig körülbelül 3 százalékát tette ki. Az orosz gáz Európa teljes fogyasztásának mintegy 40 százalékát teszi ki, és az EU Oroszországból származó gázimportja idén eddig napi 200-800 millió euró (880 millió dollár) között ingadozott. Arra a lehetőségre, hogy a valutaváltás megzavarhatja ezt a kereskedelmet, szerdán 15-20 százalékkal emelkedtek egyes európai és brit nagykereskedelmi gázárak – teszi hozzá a brit hírügynökség.

Vagyis az utóbbi időben rendkívül megdrágult földgáz ára tovább emelkedett Putyin bejelentésére. A rubel viszont azonnali erősödésbe kezdett, de volt is hová. Az orosz deviza az elmúlt egy évben – a háborús feszültség fokozódása közben – értékének több mint felét elvesztette a dollárral, az euróval szemben. A rubel a háború kitörése után valósággal összeomlott. Korábbi árfolyamát ugyan ettől az intézkedéstől nem fogja visszanyerni a rubel, de a rubelben történő fizetéssel lényegében a földgázvásárlók megtámasztják az árfolyamát, hiszen folyamatosan át kell váltaniuk dollárjukat vagy eurójukat. Sőt, a korábbihoz képest jócskán leértékelődött árfolyam miatt az orosz rezsim többletbevételhez is juthat. Ezzel a pluszpénzzel Putyin részben visszaszerezheti az orosz jegybank 640 milliárd dolláros devizatartalékának azt a részét, amelyet a szankciók sorában a nyugati kormányok zároltak.

A bizonytalanságot fokozza, hogy a rubel a nemzetközi kereskedelemben nem szokásos deviza. A sok földgázt vásárló országok egyáltalán nem kereskednek rubelben, így nehézséget okozhat számukra a kívánt összeg előteremtése. Mégpedig éppen akkor, amikor a szankciók egyikeként lényegében kilökték Oroszországot a nemzetközi pénzpiacról. Több ország szerződésszegésnek minősíti az egyoldalú döntést, de ezzel aligha van vége a történetnek.