Mariupol

Posted by

Gergely Tamás

>1972-ben Hanoi bombázásakor az akkori svéd miniszterelnök, Olof Palme beszédében felsorolta az elmúlt idők nagy tragédiáinak színhelyeit. Ebben a sorrendben: Guernica, Orandour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Utána, mert Palmét 1986-ban meggyilkolták, hozzá lehet tenni Szrebrenyicát, Aleppót, és most az ukrajnai Mariupolt. Amikor ezeket a sorokat írom, a város nyolcvan százalékát már lebombázták az oroszok, egykor félmillió lakosból – tudósítások szerint – százezret tartanak tulajdonképpen túszul. Mert mindenki menekülne a bekerített városból. De azok, akik védik, még így sem adják fel, nem kapitulálnak. Pedig világos még számukra is, hogy napok kérdése, Mariupol elesik.

Emlékszem, amikor Szrebrenyicát vették be a szerbek, a svéd rádió egyenes adásában követtem egy zsebrádió segítségével, hogy mi történik. Egyenes adásban tehát, és lúdbőrzött az egész testem, amint a liljeholmeni kaptatón a munkahelyem felé siettem. Tudtam, átéreztem, hogy ott, a nem is olyan távoli országban öldöklés folyik, de tenni az ellen semmit nem tehettem. Olyannak tűnt, mintha a szemem láttára ölték volna Szrebrenyica hős védőit.  Aleppó viszont tőlünk távol esik. Információszerzés szempontjából is, a menekülteket tekintve is. Távoli meg zárt világ. Egyenes adás helyett az esti tévéhíradó összefoglalójából tudtuk meg, hogy teszik a földdel egyenlővé a régi, szép, nagy múltú közel-keleti várost.

A tehetetlenségi érzés dolgozik bennem most is, mint annak idején a volt Jugoszlávia esetében. Iszom a kávém az eleddig csendes Stockholmban. Tudom, hogy az őrült Putyin nem engedi el Mariupolt – kell neki az összefüggő korridor, vagyis a meghódított Fekete-tenger melléki területeket összekötő város, és a büszkesége sem engedné, a romhalmaz ezért szükséges számára. Semmit sem tehetek, legfeljebb azzal vigasztalhatom magam, hogy az én nevemben is küld a svéd kormány tankok ellen nehézfegyvert a Matiupolt védőknek. Viszont végig kell szenvednem a város totál elpusztítását. Ha élne Palme, kibővíthetné a ’72-es sort: …Sharpeville, Treblinka, Szrebrenyica, Aleppó, Mariupol.

Címkép: Mariupol, utca