Kell egy kis ellopható lóvé a nagy részvétért

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Három héten keresztül nézték ölbe tett kézzel, ahogyan menekültek ezrei érkeznek naponta a Keleti- és a Nyugati pályaudvarra, mint akiknek semmi köze ahhoz, hogy mi történik a fővárosban, hogyan lehet segíteni a háború elől menekülő tízezreken. Nem segítettek a szervezésben, az ellátásban, az elszállásolásban, a nyelvi nehézségek megoldásában, a pályaudvarokon kialakuló káosz megoldásában. A hatalom emberei úgy viselkedtek, mint akiknek semmi köze mindehhez.
Miközben Orbán Viktor több alkalommal is elment a határhoz fényképezkedni, fontoskodni, a Karmelita Kolostortól alig néhány km-re lévő pályaudvarokra érkező menekültekről és az őket segítő civilekről tudomást sem vett. Sem ő, sem kormánynak egyetlen tagja, sem a 133 bátor ember. Ennek ugyanis nem lett volna PR értéke. Oldja meg a gyűlölt főváros és az üldözött civilek – gondolták cinikus elégedettséggel. A civil segítőkről tudomást sem vettek, a fővárosnak csak utasításokat adtak. Még abban sem segítettek, hogy legalább néhány sátrat felállítsanak a szabad téren, hagyták hogy a 24 órán keresztül büdös széngázt pöfögő buszokban melegedjenek, pihenjenek a napok óta éhező és fázó nők és gyermeke. De nem érdekelte őket az sem, hogy az ideérkezők döntő többsége oltatlan és nyilván sok közöttük a fertőzött, akik újra belobbanthatják a covid-járványt.
Arra sem vették a fáradtságot, hogy legalább maszkot osztogassanak az érkezőknek vagy felajánlják a raktárokban rothadó oltásokat.
Aztán egyik-napról a másikra megváltozott a helyzet.
Pénz szagot szimatoltak és abban a pillanatban kiderült, hogy el lehet szállásolni az ideérkezőket állami szálláshelyen, lehet az ellátásukról gondoskodni állami pénzen. Minden előzetes értesítés, egyeztetés nélkül 24 óra alatt a hatóság kiürítette a pályaudvarokat, szétzavarták a civil segítőket, a vonatokat a pályaudvarra érkezés előtt megállítják és a menekültek egy paravánnal körülvett sportcsarnokban helyezik el. Hogy senki ne tudja mi történik a falak között.
S hogy miért lettek hirtelen fontosak a menekültek a kormánynak? Nos, nem azért, mert feltámadt bennük az együttérzés és a segítőszándék. Ezeket a fogalmakat ugyanis nem ismerik. Egyszerűen azért vált számukra hirtelen fontossá mindez, mert megorrontották, hogy az EU pénzt fog adni a menekültek ellátásáért. Aminek a felét majd ugyanúgy el lehet lopni, mint a járvány elleni védekezéshez kapott Uniós támogatást.
Mert nincs olyan pusztító járvány, háború, dögvész, amelyen a kormány ne akarna nyerészkedni.
Egyik nap átvették az ellátást, másnap pedig Orbán megírta az Uniónak, hogy kéne a lóvé. Ennyire egyszerű ez az egész. A kapzsiság, a részvétlenség, az embertelenség szégyentelen demonstrálása. És ezekre szavaz a fél ország.