Partizán kontra Patrióta

Posted by
 Magyar Jobbágy

>Van ez a műsor, a Partizán.  Lehet szeretni, nem szeretni, azt nehéz elvitatni, hogy a közszolgálathoz nagyságrendekkel közelebb van, mint a jelenlegi közmédia. Gulyás Márton nem csak hajlandó, de tud is beszélni az interjúalanyokkal, ami a mai Magyarországon egyedülálló kincs. Világnézet szempontjából a pólus legtávolabbi pontján lévő emberekkel beszélget, felkészülten és informatívan. Aki nem hiszi, járjon utána, ajánlom a Zagyva György-interjút, vagy a Gajdics-interjút.  Mindkettő abszolút hiánypótló abból a szempontból, hogy két ellentétes oldal képviselői folytatnak értelmes, sőt, nagyon érdekes párbeszédet. Nem véletlen, hogy jelen állás szerint (2022. március), 267 ezer feliratkozó követi a csatornát.

Van a másik műsor, a Patrióta.

Kormányoldalon időnként egészen arcpirító próbálkozások vannak a sikeresnek bizonyuló ellenzéki kezdeményezések másolására. Erre remek példa a 888.hu, ami a 444.hu sikere nyomán indult el, érdemes rápillantani a nézettségi számokra, a 444 most (2022.03.18.) 631 ezer egyedi olvasónál jár, a 888 nem éri el a 27 ezret.  Ennek a másoló metódusnak másik „kiváló” teremtménye a már említett Patrióta, amit a Partizán ellensúlyozása végett alkottak meg, még az elnevezés hasonlatossága is árulkodó. Van egy „apró”, ám annál jelentősebb probléma ezzel a műsorral: jobboldali emberek oknyomozó jelleggel beszélgetnek jobboldali emberekkel olyan ellenzéki figurákról, akik semmilyen szinten nem vesznek részt a műsorban, így értelemszerűen reagálni sem tudnak az elhangzottakra, így ebben a formájában ez nem több, mint egy propagandaanyag. Ha legalább meghívná Philip azt, akiről szó van, máris beljebb lenne eggyel.

Nem feltételezem, hogy ezt ő ne látná, elvégre huszonix éve a pályán lévő kommunikációs szakemberről van szó, ugyanakkor inkább arra tippelek, hogy nem akarja látni. Ha ott ülne vele szemben, akiről beszél, nehezebb lenne célba juttatni az egyoldalú üzeneteket. Így viszont simán maradhat a nyugati hálózat, kiképzett ügynökök, provokátorok garmadája.  Kálmán, bocsánat, Philip, már 2002-ben a jelenlegi kormányoldal mellé állt, ami miatt valahol lehet becsülni is az elhivatottságát, nem a 2010 utáni „újelit” része. Ez viszont nem menti fel az alól, hogy egyoldalú, közszolgálati szempontból értékelhetetlen műsort csinál.

Ezzel szemben én arra számítok, hogy a Partizánban egyszer csak fel fog bukkanni Lázár János, és elkészül az elmúlt bő egy évtized legnézettebb  online interjúja.  Úgyhogy addig is maradok a Partizán hű nézője, ha nem is értek egyet az adott interjúalannyal, de legalább olyan műsorral olthatom a valódi párbeszéd iránti szomjamat, ahol emberek beszélgetnek, érvekkel, ellenérvekkel, a skála legkülönbözőbb pontjairól.  Hajrá Gulyás Márton!

Címkép: A Patrióta/ Origo
magyar jobbágy blog