Milyen fegyver lövi ki az orosz tankokat?

Posted by

Egyes ukrán katonák az „Isten óvja a királynőt!” csatakiáltást használják a brit kormány által biztosított NLAW páncéltörő rakéták kilövése közben – írja az 1945. Nagy-Britannia eddig 3615 darabot szállított Ukrajnának a rövid hatótávolságú, új generációs könnyű páncéltörő fegyverekből (NLAW), és részben e fegyvereknek tulajdonítják az orosz páncélos oszlopok előrenyomulásának megállítását. A vállról indítható eldobható rakétarendszer, amelyet gyalogság általi használatra terveztek, egyetlen 150 mm-es, nagy robbanóerejű páncéltörő rakétát képes kilőni. A Saab Bofors Dynamics által kifejlesztett, közös brit-svéd tervezésű NLAWS-t jelenleg az észak-írországi Belfastban gyártja a Thales Air Defence.

Az NLAW használatakor rakéta nem robbanásszerűen hagyja el a csövet, és így a gyalogság zárt térből is tudja használni (helységharcoknál előnyt jelent). Mindössze 12,5 kilogrammos súlya miatt könnyen kezelhető, és lehetővé teszi, hogy a kezelője még egy kiegészítő fegyvert, például egy gépfegyvert is magával tudjon vinni. Az amerikai Javelinhez hasonlóan az NLAW is a harckocsik tornyának tetejét veszi célba, ahol a páncélzat általában a leggyengébb.A kezelőknek mindössze egy méterrel kell a tank fölé célozniuk, és a rakéta elvégzi a többi munkát.

A célpont észlelésétől a támadásig körülbelül öt másodperc telik el. Az NLAW szinte bármilyen pozícióból, egy épületből, egy fa mögül vagy akár egy árokból is bevethető támadás során. Az NLAW könnyebb célpontok, mint teherautók és helikopterek ellen is használható, de épületek ellen is, amelyekben jelentős károkat tud okozni. A többi modern páncéltörő fegyverhez hasonlóan a darabonkénti 40 ezer dolláros ár nem teszi éppen „olcsóvá” az NLAW-t, mégis hatékony módja egy sokkal nagyobb értékű célpont, például egy harckocsi kiiktatásának.

neokohn