Már kétmillió magyar férfi behívható katonának

Posted by

Garai Petra írása a Blikkben

Minden magyar köteles a hazát védeni: íme, a hadkötelezettség szabályai Magyarországon, ha megtörténne a baj. Országunk honvédelmének van egy békeidőszakban és egy rendkívüli időszakban életbe lépő szabályrendszere. A hadkötelezettség más jelentéssel bír a két esetben. Egy azonban biztos, ha krízishelyzet lép fel Magyarországon, a 18-50 közötti férfiak besorozhatók. Amennyiben komolyabbra fordulna a helyzet a magyar lakosságra is vonatkoznak hadkötelezettségi szabályok. Az Alaptörvényben szereplő információk alapján: Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.

A katonai szolgálat békeidőben önkéntes alapon működik. Azonban rendkívüli állapotban és az azt megelőző védelmi helyzetben a társadalom egy része hadköteles. Elsősorban a 18-50 év életkor közötti férfiak. Az orosz–ukrán háború kezdetekor Ukrajna megtiltotta a 18-60 év közötti férfiaknak, hogy 90 napig elhagyják az országot. A kialakult helyzetben a magyar kormány több tagja is kijelentette, hogy Magyarország teljes lakossága biztonságban van, és a célja, hogy elkerülje a konfliktusba keveredést.

2004-ben az Országgyűlés elfogadta a „békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő” koncepcióját amelyet Magyarország alaptörvénye  fenntartott. A XXXI. törvénycikk kimondja, hogy a honvédelmi kötelezettség azt is jelenti, hogy: „Az Alaptörvény rendelkezései szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, tehát 18 éven felüli magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettség, illetve honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében a sarkalatos törvényben” meghatározottak szerint polgári védelmi kötelezettség rendelhető el.”

Egészen 2018-ig negyven év volt a hadkötelezettség felső korhatára, de  ezt akkor az országgyűlés tíz évvel növelte, hiszen így jóval több a mozgósítható erő. Ez a tízéves korhatárbővítés majdnem 900 ezer emberrel növelte a besorozhatók számát. Ez a határ azonban módosítható, az országgyűlésnek joga van hozzá, amennyiben indokolt a döntés. Jelenleg kétmillió magyar férfi behívható.

Címkép: Gidrán típusú páncélozott harcjárművek és Mi-24 típusú harci helikopterek gyakorlatoznak az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt